Бджіл від вимирання може врятувати розшифровка їх мови

31 березня 2019 106 0
Бджіл від вимирання може врятувати розшифровка їх мови
pixabay.com

До таких висновків дійшла команда дослідників з США. Вчені розробили точну систему перекладу з мови танцю медоносних бджіл. Калібрувальна модель дозволить вченим миттєво інтерпретувати складну комунікацію цих комах і, можливо, врятує їх від вимирання. Повідомляє Аграрії разом.

Для початку, розшифрувавши повідомлення, закодовані в рухах комах, так званих коливальних танцях, вчені сподіваються краще зрозуміти харчові переваги і місця збору нектару і пилку. В перспективі це може виявитися тим інструментом, який врятує головних світових запилювачів від вимирання.

Перша калібрувальна модель була створена майже 60 років тому етологом Карлом фон Фріш. Лауреат Нобелівської премії, виявив, що положення тіла бджоли щодо вертикалі вказує на напрямок збору фуражу, а відстань до джерела їжі визначається по тривалості танцю. Калібрувальна модель фон Фріша стала золотим стандартом для дослідників.

Вчені з Вірджинії дійшли висновку, що різні бджоли повідомляючи про одну й ту ж локацію, можуть танцювати по-різному. І навіть одна бджола не завжди в точності повторює свої рухи, повторно пояснюючи, як дістатися до потрібного місця.

Такі аномалії спонукали вчених розробити нову калібровану систему. Для цього вони проаналізували танці 85 помічених бджіл підвиду Apis mellifera mellifera і порівняли їх з мовою інших вуликів і підвидів.

Біологи скомбінували всі калібрувальні дані і зробили свою колібрувальну систему. Найближчими роками вчені планують автоматизувати процес дешифрування мови бджіл.

Виконано за допомогою Disqus