На Вінниччині агрофірма реалізує насіннєвий матеріал із чистотою 99%

23 квітня 2019 671 0
Керівник СТОВ АФ «Ольгопіль» Павло Каленич
Керівник СТОВ АФ «Ольгопіль» Павло Каленич

«Агрофірма «Ольгопіль» Чечельницького району Вінницької області займається насінництвом і є базовим господарством Інституту фізіології рослин та генетики НААН України із виробництва насіння зернових культур. Про це йдеться в матеріалі «Павло Каленич: головне — відчути потенціал своєї землі» на Kurkul.com.

У 2008 р. «Агрофірма «Ольгопіль» була атестована як елітне насіннєве господарство. Два роки потому тут придбали комплекс німецького обладнання та ввели в експлуатацію власний насіннєвий завод. Якість товарного зерна та насіння у агрофірмі перевіряють у сертифікованих лабораторіях.

«Я сам агроном і не зовсім уже й поганий. Прекрасно знаю, що все починається з насіння: яке буде насіння, таким буде розвиток! Ми підійшли до цього серйозно, бо не хотіли готувати насіння «кустарним» способом, та для того потребували професійної технології», — розповів директор агрофірми Павло Каленич.

Сучасна лінія потужністю 70 т/день дозволяє виконати весь комплекс робіт щодо підготовки насіння: від очистки, обробки фунгіцидами, інсектицидами, стимуляторами росту та добривами до фасування в біг-беги.

Підготовку якісного насіннєвого матеріалу із чистотою 99% і схожістю вище 92% та його протруювання одразу на заводі «Агрофірми «Ольгопіль» називають своєю серйозною конкурентною перевагою.

Читати  за темою: 5 міфів про сертифікацію насіння.

Павло Каленич відмічає, що цю ідею взяв на озброєння за кордоном, де фермери без сумнівів купують оброблене насіння і позбавляють себе «головного болю» в роботі з насіннєвим матеріалом.

«Наша агрофірма цілком може конкурувати з будь-якою іншою насіннєвою компанією в Україні щодо виготовлення та реалізації насіння зернових культур, сої, гороху. Торік ми продавали вирощене й дороблене у нас насіння в 17 областей України», — зауважив Павло Каленич.

За його словами, щороку на полях «АФ «Ольгопіль» для експерименту закладають демоділянки, на яких висівають від 50 до 80 сортів та гібридів  різних культур і вивчають їхній потенціал врожайності.

Виконано за допомогою Disqus