1 травня 2019, 15:00, Овочі

Високі ціни стимулюватимуть фермерів вирощувати більше овочів — думка

Високі ціни стимулювали фермерів посадити овочів приблизно у півтора – два рази більше, аніж торік. Про це в ефірі програми «Коментарі» на телеканалі ZIK заявив голова Союзу українського селянства Іван Томич.

З його слів, те, що нині відбувається у ціновій політиці на «борщовий» набір та овочі загалом, є відображенням реальної ситуації на ринку.

Читати за темою: Цибуля зросла в ціні у 6 разів в порівнянні з 2018 роком

«Валове виробництво овочів, зокрема цибулі, капусти, моркви, буряка, були рекордно низькими у минулому році. Площі були скорочені, працьовиті руки, які можуть працювати у нас, на жаль, працюють на польських фермах та фермах інших європейських країн. У результаті несприятливих погодних умов ми зібрали у рази менший урожай цибулі та капусти. Тому не секрет, що реакція на ринку вже з осені на цінову політику була, порівняно з позаминулим роком, 50% і навіть 100% здорожчання», — вважає експерт.

Іван Томич прогнозує, що восени цінова ситуація буде кращою – овочі подешевшають, але на скільки – наразі прогнозувати важко, оскільки період вегетації ще попереду, і передбачити, якими будуть погодні умови, неможливо.

З його слів, уряд давно «умив руки» від ситуації на ринку овочів, тому там відбувається стихійна саморегуляція.