На Київщині фермер планує зібрати 30 тонн органічної лохини

7 червня 2019 831 0
Власник компанії ТОВ «Грона Агро» Михайло Купранець
vesti.dp.uaВласник компанії ТОВ «Грона Агро» Михайло Купранець

На Київщині ТОВ «Грона Агро» на 40 га вирощує органічну лохину. Цього року з плантації планують отримати близько 30 т ягід. Повідомляє vesti.dp.ua.

За останні кілька років лохина перетворилася з маловідомої нішевої культури в Україні в одну з основних ягідних культур. Вітчизняні виробники прагнуть увійти в лідери великих виробників лохини в Європі і світі.

Нагадаємо, Україна посіла друге місце у світі за темпами закладки плантацій лохини.

«Вирощування лохини молодий, але перспективний напрямок в українському агробізнесі. Світовий тренд — органічна продукція, тому на зовнішніх ринках готові платити за українські ягоди. На експорт йде велика частина лохини, переважно на переробку в сусідні країни (Білорусь, Польщу та інші європейські країни). За останній рік в натуральній формі експорт виріс в 3,5-4 рази. Органічна лохина стає однією з головних інвестиційних ніш в українському агробізнесі», — розповів власник компанії ТОВ «Грона Агро» Михайло Купранець.

За його словами, «Грона Агро» веде переговори із зарубіжними партнерами Великобританії та Німеччини з експорту на цей і на наступний рік лохини, вирощеної без застосування отрутохімікатів і хімічних добрив.

Фермер також зауважив, що на лохину зростає попит і всередині країни, але значно повільніше, ніж її виробництво.

«Конкуренція на внутрішньому ринку вже істотна, хоча потенціал для розвитку є. Тому можна прогнозувати і суттєве збільшення площ під цією ягодою, перш за все в областях, де є сприятливі і оптимальні природні умови і грунт — Житомирська, Волинська, Київська», — вважає він.

За словами Михайла Купранця, ягідний бізнес рентабельний, але необхідно вкластися в техніку, систему зрошення і закупівлю саджанців. Від грамотної системи зрошення залежить врожайність.

«Лохина, як і інші ягоди, відноситься до найбільш рентабельних культур в сільгоспвиробництві. Але має пройти 2-3 роки, поки з'являться перші результати у вигляді дивідендів. До цього в основному будуть тільки витрати. Вкладені кошти повернуться через 4-5 років з хорошим прибутком», — поділився секретом Михайло Купранець.

Читати за темою: Хвороби лохини

Виконано за допомогою Disqus