Українським фермерам не вистачає кооперації — експерт

9 червня 2015 98 0
Українським фермерам не вистачає кооперації — експерт
Рravda.lutsk.uaУкраїнським фермерам не вистачає кооперації — експерт

Відсутність кооперації в дрібнотоварному сільгоспвиробництві України б'є в першу чергу, по самим аграріям. До такого висновку прийшли координатори проекту UHBDP, пише Інфоіндустрія.

Керівник проекту UHBDP, представник Асоціації MEDA, Стівен Райт поділився своїми спостереженнями над роботою українських фермерів — виробників плодоовочевої продукції і відзначив проблемну специфіку ментальності, яка заважає налагодити збут продукції.

«Проект міжнародної технічної допомоги UHBDP, який фінансує наш головний спонсор — Канада, розпав другий етап. Ми працювали в Запорізькій області та в Криму протягом 5 років: 2008-2013 рр. За цей час в проекті взяли участь 7 тис. фермерів. Виробники плодоовочевої продукції зверталися до нас з типовою проханням: допомогти організувати збут продукції. І ми шукали шляхи кооперації та способи формування великих партій товару. Однак в Україні великою проблемою є відсутність довіри між виробниками і небажання кооперуватися», — нарікає Стівен Райт.

Керівник проекту впевнений у необхідності кооперації дрібних фермерів і аргументує свою позицію статистикою, отриманої в ході проекту UHBDP.

«Ми отримали цікаву статистику в ході роботи: партії томатів по 500 кг і партії по 5 т — це 20% різниці при продажу. В результаті роботи першого етапу проекту UHBDP ми вийшли на оборот в $12 млн — це продажі фермерів через наш проект», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus