Необхідно диверсифікувати імпорт добрив — думка

23 серпня 2019 249 0
Необхідно диверсифікувати імпорт добрив — думка
Необхідно диверсифікувати імпорт добрив — думка

Ініційоване Міністерством економічного розвитку і торгівлі розслідування щодо імпорту міндобрив різних груп в Україні обернеться для ринку дефіцитом напередодні посівної. Такий прогноз озвучив голова Агро-Продовольчої Ради Іван Слободяник, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, 21 серпня 2019 р. в МЕРТі відбулося засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому розглядалися питання захисту українських товаровиробників від недобросовісного та зростаючого імпорту.

«Ініціатива з перевіркою імпорту добрив, а також готовність закрити ввезення добрив до України, схожа на спробу старого керівництва держави наостанок підзаробити «на пенсію» за рахунок українського монополіста добрив, а також «підсунути свиню» аграріям напередодні підготовки грунту до зими та подальшої посівної компанії», — заявив Іван Слободяник.

За його словами, на ринку всім відомо, кому належать заводи добрив в Україні і чому у нас добрива дорожчі на 50 %, наприклад за литовські.

«Тому диверсифікація імпорту добрив — це просто нагальна потреба і необхідність. Безумовно, ми маємо обмежувати російські добрива, але крім російської продукції існують грузинські, турецькі, литовські та ін», — вважає Іван Слободяник.

Українські фермери надають перевагу імпортним добрив.

«Я користують іноземними добривами з двох причин. По-перше, значно дешевша ціна. Друга прична: зручна логістика. Я дуже незадовлений тим, що закрили імпорти іноземних добрив. Це спричинить ріст ціни і ляже на нас фермерів. Маю одне незадоволення», — повідомив директор СТОВ «Надія» Ігор Романов у коментарі Kurkul.com.

За словами фермера, йому сподобалося використовувати грузинську селітру, адже вона порядком дешевна, ніж українська, але значно якісніша.

Виконано за допомогою Disqus