На Львівщині почали вирощувати батат

2 жовтня 2019 848 0
На Львівщині почали вирощувати батат
xcook.infoНа Львівщині почали вирощувати батат

Цього року Миколі Драгану з села Підгайчики, що на Львівщині, вдалось зібрати перший врожай сорту Боніта та Джорджія Джет. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на 4studio.com.ua.

«Минулого року, перебуваючи в Німеччині, я перший раз побачив батат у місцевого фермера, який займався його вирощуванням. Коли повернувся в Україну, вирішив також спробувати виростити його. Після вивчення інформації в Інтернеті, як виростити цей овоч, на початку лютого придбав 8 бульб у Донецькій області. Висадив їх в ящик із сумішшю землі та піску», — розповідає чоловік.

Перші паростки з’явилися через 25-30 днів. Коли вони досягли 12-15 см у висоту рослини висадили у горщики з ґрунтом. Наприкінці травня батат висадили на високі грядки шириною 70 см. При вирощуванні культури важливо розмістити їх на найбільш освітлювальному сонцем місці, адже рослина не терпить навіть незначного затінення.

«Оскільки культура не вибаглива до води, підливав один раз на тиждень: в червні під кущ лив 1 л води, в липні — 2 л, а в серпні — 3 л. Батат дозріває упродовж 80-100 днів, все залежить від погоди. Ось після цих всіх зусиль минулого тижня разом зі своїм дядьком ми зібрали перший врожай — понад 50 кг із 50 кущів батату, 35 з яких сорт Боніта та 15 — Джорджія Джет», — ділиться Микола Драган.

За його словами, головне встигнути зібрати батат до заморозків. І ще: викопані бульби обов’язково потрібно просушити на сонці протягом 6-8 днів, а потім зберігати в сухому приміщенні, за таких умов коренеплоди добре зберігаються до 6 місяців.

Ні в якому разі не можна зберігати бульби в підвалі: внаслідок високої вологості їх термін зберігання значно скоротиться.

Слід зазначити, що в Україні посівні площі під бататом та його валовий збір з кожним роком зростають. Так, у 2017 р. було зібрано 20 т, а у 2018 р. уже — 190 т.

Виконано за допомогою Disqus