Україна імпортувала річний обсяг томатів

20 жовтня 2019 181 0
Україна імпортувала річний обсяг томатів
pixabay.com

За 3 квартали 2019 р. Україна закупила з-за кордону 58,6 тис. т томатів, що на 22% більше ніж за аналогічний період минулого року. За 9 місяців поточного сезону показники імпорту вже перевищили об’єми закупівель за весь 2018 р. Повідомляє fruit-ukraine.org.

В 2018 р. Україна імпортувала 55,4 тис. т томатів, загальною вартістю $37,2 млн. Основним постачальником томатів на український ринок виступала Туреччина, яка експортувала більше 80% загального об’єму.

В той же час на фоні підвищення імпорту томатів, експорт цих овочів суттєво знизився. Станом на 1 жовтня Україна експортувала за кордон всього 6 тис. т томатів. Для порівняння показники за аналогічний період минулого року склали 10,7 тис. т. Таким чином експорт томатів став найнижчим принаймні за останні 8 років.

«Ситуація з експортом ускладнилась в 2014 р., коли Україна, через загострення політичних та економічних відносин втратила ринок Росії. До 2014 р. Україна експортувала більше 55 тис. т томатів щорічно, а основні поставки — були саме в Росію. Втрата основного ринку збути тепличної продукції призвела до налагодження реекспортних схем через Білорусь. Однак, останнім часом все більше виробників відмовляється від таких схем  через додаткові витрати на переоформлення документів та ризики невиплат», — розповіла директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Читати за темою: В Україні подешевшали овочі борщового набору

Виконано за допомогою Disqus