Cертифікацію насіння заблоковано

9 листопада 2015 82 0
Cертифікацію насіння заблоковано
Аgrobook.ruCертифікацію насіння заблоковано

Зміни до постанови Кабінету Міністрів України №85 заблокували процес сертифікації насіння, пише прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається у повідомленні, у зв’язку із прийняттям КМУ змін до постанови КМУ №85 від 5 квітня 2014 р. постановами №749 від 23 вересня і №840 від 21 жовтня процес сертифікації насіння фактично заблокований. Зазначеними постановами штатну чисельність територіальних органів Держсільгоспінспеції скорочено із 4789 до 963 осіб, у той час у процесі сертифікації насіння були задіяні близько 1300 спеціалістів.

«Фактично ми, на жаль, очікувано отримали вакуум у здійсненні державних функцій, коли сільськогосподарська інспекція не може здійснювати сертифікацію у зв’язку із обмеженням штатної чисельності, а Держпродспоживслужба ще не приступила до реалізації цих повноважень», — зазначає заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа.

За його словами, як наслідок, сертифікацію насіння і його надходження на ринок фактично заблоковано.

«У рамках нинішньої стратегії реформування контролюючих органів, уникнути такого наслідку надзвичайно важко, оскільки Держпродспоживслужба набиратиме інспекторів на конкурсі, а це означає, що фактично зможе виконувати функції по сертифікації не раніше чим через 45 днів після того, як юридично приступить до виконання цих функцій», — пояснив він.

Як зазначається у повідомленні, під загрозу поставлене забезпечення сільгоспвиробників насінням під врожай 2016 р. Більше того, у зв’язку із ґрунтовою посухою на значній території України, проведення всіх необхідних процедур на тих насіннєвих посівах озимих культур, які знаходяться в доброму та задовільному стані, є критично важливим.

«Реформування системи насінництва слід було б здійснювати після прийняття у другому читанні законопроекту №1460-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)», яким передбачається демонополізація системи сертифікації насіння у відповідності із схемами сортової сертифікації ОЕСР», — зазначає Володимир Лапа.

Також він додає, що дві реформи за такий короткий проміжок часу Україна може не витримати.

Виконано за допомогою Disqus