11 листопада 2019, 14:10, Земля

Україна може стати провідною аграрною державою світу — Богдан

Відкриття ринку продажу земель сільгосппризначення може перетворити Україну в одне з провідних аграрних держав світу. Таку думку висловив керівник Офісу Президента України Андрій Богдан. Про це повідомляє Latifundist.com з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Читати за темою: Ринок землі vs іноземці: думка українського фермера з іноземними інвестиціями

«Ми можемо збільшити випуск аграрної продукції за 5 років в 3 рази. Чи можемо побудувати переробні заводи, розвивати аграрну сильну країну, у якій немає якихось забруднюючих технологій», — зазначив він.

Андрій Богдан переконаний, що не можна позбавляти українців права розпоряджатися своєю землею, яке у них колись відібрали в 1917 р.

«До цього (1917 р. — прим. ред.) в Україні жило 70 млн чоловік. Як тільки позбавили українців права власності на землю, вони поїхали в Канаду, США, Бразилію, Аргентину, Польщу, підняли весь світ. Всі ці країни стали аграрними, вони всі працюють, заробляють і пишаються тим, що у них українці володіють землею. Так давайте дамо можливість нашим українцям і іншим людям, канадцям, аргентинцям, які приїхали сюди і працюють, у яких є гроші, технології і вони мають можливість працювати в Україні і показують великий результат», — вважає він.

Глава Офісу Президента вказав, що пропонований законопроект передбачає, що більше 4 років прерогативу для викупу землі матимуть громадяни України.

«Потрібно зрозуміти, що в Україні в рік можна продаватися не більше 5% землі. Це статистика. І на сьогоднішній день цей ринок фактично працює, але працює в чорну, в сіру. Це ринок продажу земель, коли оформляються не відповідають документи, а селян часто обманюють, кидають, грошей їм не платять, а виплачують якийсь мізер і цим користуються саме великі компанії. Ми хочемо це легалізувати», — пояснив він.

Андрій Богдан також підкреслив, що земельна реформа назріла і в усіх розвинених країнах є ринок с/г землі.

У свою чергу народний депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв зазначив, що в Україні власників паїв 23%, з яких тільки 6% обробляють свої паї, інші не обробляють, а просто здають в оренду.

«У нас противників ринку землі 70%. Люди, які не мають паїв, не здають їх в оренду, не живуть з цих паїв і не займаються сільським господарством, вирішують долю тих, хто з цього живе, обробляє і з цього заробляє. У нас 18% людей з тих, у кого є паї, навіть не можуть назвати цифру, скільки вони отримують за оренду. Це означає, що вони отримують мішок цукру або картоплі, і ми хочемо їх тримати в злиднях, не відкриваючи ринок, щоб люди знали, скільки коштує їх земля», — підсумував глава Офісу Президента