У Раді запропонували прибрати 500 поправок із законопроекту про ринок землі

27 грудня 2019 130 0
У Раді запропонували прибрати 500 поправок із законопроекту про ринок землі
Kurkul.comУ Раді запропонували прибрати 500 поправок із законопроекту про ринок землі

Земельний підкомітет аграрного комітету до суботи розгляне 500 поправок, аби скоротити процедуру розгляду земельного законопроекту 2178-10 до другого читання. Про це повідомили народні депутати після сьогоднішнього засідання аграрного комітету. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Таке рішення запропонував голова аграрного комітету Микола Сольський, коли під час роботи комітету з’ясувалося, що в оновленій таблиці з поправками не вистачає 500, які мали б бути до умов об’єднання поправок, підписаних різними політсилами у меморандумі.

Як пояснив у коментарі AgroPolit.com депутат «Слуги народу», голова підкомітету з питань нагляду за діяльністю державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями Давид Арахамія, наразі ситуація з розглядом земельного закону виглядає як спроба паралізувати роботу Ради, тому депутати пішли шукати компроміс.

«Ми розуміємо, що такий невеликий законопроект і 4,5 тис. поправок — тиск на нас, щоб був лімітований вибір: замість варіанту просто паралізувати роботу парламенту на 3-4 місці, розглядом земельного законопроекту, або якимось чином домовлятися і йти на компроміс, бо регламент строгий… Всі політичні сили підписали меморандум і всі мають намір продуктивно працювати. Ми зараз спілкуємося про різницю в 500 поправок. Це декілька днів робот комітету, але в парламенті — це буде тиждень. Тобто зазвичай за цей час в день ми приймаємо 10 законів. Якщо  станемо на розгляд земельного закону із підтвердженням кожної поправки — затягнеться разглядело в Раді на 3-4 місці, то це неприйняті 300 законів», — пояснює він.

Інша точка зору — у представника «Європейська солідарність» Артура Герасимова.

«Ми побачили, що не всі правки включені… Тому прийнято рішення, що терміново збирається підкомітет, вони доопрацьовують ці питання, на це виділяється день і в суботу знову збирається комітет з питань аграрної політики і продовжує розгляд законопроекту», — говорить Артур Герасимов.

Найбільше поправок не включили від депутатів ОПЗЖ. Про них розповів нардеп цієї політсили, голова підкомітету з питань державної економічної політики Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Олександр Колтунович.

«Друга таблиця містила 1 693 правки, тобто відхилені комітетом наших 1 666 поправок. Звісно там є частковий дубляж певних з них, але лише частини. Решти просто немає, а мають бути. У частини політичних сил («Батьківщина», «Голос», «Солідарність») правки враховані комітетом. Ми зараз в робочому режимі доб’ємо свої поправки також», — говорить Олександр Колтунович.

Його доповнив народний депутат ОПЗЖ Нестор Шуфрич.

«Уже була практика, коли парламент кілька тижнів розглядав законопроект. Якщо не буде консенсусу у питанні земельного закону, то ми реалізуємо  це право… Якщо наші поправки не врахують, то ініціюватимемо скликання погоджувальної ради, або зустріч спікера з головою цієї ради разом із лідерами фракцій», — зазначив Нестор Шуфрич.

Виконано за допомогою Disqus