Торгівля України з Іраном зупиняється через військовий конфлікт — Козаченко

6 січня 2020 4048 0
Проклинали США й палили прапори: Іран відреагував на смерть генерала Сулеймані
УНІАНПроклинали США й палили прапори: Іран відреагував на смерть генерала Сулеймані

Військовий конфлікт США та Ірану, що був спровокований убивством іранського генерала Касема Сулеймані (Gen. Qassem Soleimani), позначиться не тільки на стосунках цих двох країн, а й на всій світовій спільноті.

Через загострення цього конфлікту низка країн працюватиме у жорсткому форматі, бо  відбудеться велика військова ескалація на Близькому Сході. Тепер торгівля з цією країною зменшиться ще більше, у тому числі, й з Україною. Певне скорочення торгівлі між Україною та Іраном уже було відмічене у 2018 році, а торік ця тенденція посилилася. 

Про це Agropolit.com розповів президент «Української аграрної конфедерації» Леонід Козаченко.

«Наразі експорт продовольства призупиняється через цю ситуацію з військовим напруженням. Бізнес-партнери з України дуже збентежені, бо дехто з них уже підписав контакти, вклався у це і потрібно поставляти. Тобто будуть збитки», — каже експерт.

За словами Леоніда Козаченка, найбільше поставок до Ірану здійснюється з України за такими групами товарів: кукурудза, ячмінь, пшениця, олійні та інше. Оскільки на іншому боці конфлікту знаходяться США, то Україні буде особливо важко співпрацювати з Іраном, як з політичних, так і з безпекових міркувань.

«Щодо міжнародних ринків, то неможливість Іраном купувати агропродукцію на глобальному ринку призведе до надлишку продукції. Особливо, в частині зернових. Традиційно для цього періоду ціни на зернові мали б уже зростати, бо сезон збирання завершився. Втім, через фактор Ірану зростання на зернові на міжнародному ринку може призупинитися», — припускає Леонід Козаченко.

Нагадаємо, що в неділю 5 січня Іран повідомив про повний вихід із ядерної угоди, яка була укладена між іранською владою і шістьма країнами-посередниками в 2015 році.

Паралельно парламент країни прийняв резолюцію, в якій просив уряд скасувати прохання до США про військову допомогу країні (її надали кілька років тому для допомоги у боротьбі з «Ісламською державою»). Основна мета цієї резолюції — змусити США вивести близько 5 тис. американських військових, присутніх в різних частинах Іраку.

Поштовхом до цих двох подій в Ірані став авіаудар США, у результаті якого в Багдаді було вбито іранського генерала Касема Сулеймані.

Цьому авіаудару передував погром американського посольства у Тегерані,  який вчинили десятки розгніваних прихильників іракської шиїтської воєнізованої групи, які прийшли помститися за загибель в ході ще одного авіаудару США 25 бойовиків іракської шиїтської воєнізованої групи «Катаїб Хезболла», підтримуваної Іраном. Нагадаємо, що проти Ірану діють міжнародні санкції.

Виконано за допомогою Disqus