Аграріям порадили провести перевірку протруєного насіння

3 лютого 2020 228 0
Аграріям порадили провести перевірку протруєного насіння

Гарантію якості протруєного насіння на 100% може дати лише його дослідження в лабораторних умовах.

Щоб придбаний посівний матеріал не постраждав від хвороб і шкідників й дав вчасні дружні сходи фахівці «Інституту здоров’я рослин» радять перед сівбою додатково перевіряти його якість.

«Навіть якщо ви купуєте протруєне насіння перевірених брендів, покладатися на вдачу чи напис на етикетці не варто. Оскільки недобросовісні виробники, можуть зменшувати кількість діючої речовини при оброці насіння чи й просто використовувати кольоровий барвник, який добре покриває поверхню насінини. А чи є там необхідна кількість діючої речовини, яка повинна захищати проросток на ранніх стадіях від шкідників і хвороб, — невідомо. Те саме стосується й заздалегідь протруєного насіння — наприклад, того, яке ви не використали минулого сезону. Справа в тім, що із плином часу деякі діючі речовини мають здатність розкладатися. Тож в цьому сезоні ваш посівний матеріал може вже не отримати того захисту, якого ви очікували», — вважає Ірина Перехрест, керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин».

З її слів, в «Інституті здоров’я рослин» визначають не лише діючу речовину протруйника, яким обробили насіння, а й її кількість на поверхні насінини. Дослідження проводять методом рідинної хроматографії із застосуванням передового світового обладнання. За результатами аграрій розуміє свої подальші кроки — висівати насіння, протруїти його заново чи приготуватися до раннього внесення інсектицидів і фунгіцидів.

Виконано за допомогою Disqus