Окупність равликової ферми залежить від збуту — фермер

11 березня 2020 90 0

Вирощування равликів може існувати лише як ферма сімейного типу. Розповів  власник ферми на Львівщині Віталій Гучко, інформує Gazeta.ua.

«Найефективніше вирощування равлика на невеликій ділянці, яку фермер сам може обробити. Вирощувати равлика на великих фермах неефективно. Цей бізнес сезонний. Є простій, а працівники повинні щось робити весь рік», — зазначив фермер.

Нагадаємо, фермер почав експортувати равлика у Європу, а також планує експортувати равликові консерви.

«В нас в країні заробляють переважно на перепродажі малька і маточного племені, навчають вести бізнес. Насправді не знаю жодного фермера, який би в перший сезон щось заробили. Нам же говорилося, що це бізнес для лінивих. Де все легко і просто. Намалювали дуже райдужні цифри, яких насправді досягти неможливо», — зазначив Віталій Гучко.

Малька равлика продають по €500-600 за т. Кілограм готового равлика €2,4. На корм треба витратити ще €200 євро. Також засіяти поле, щоб корм був постійно, це ще €100 євро. Собівартість тонни равлика — €1000 євро.

«Якщо продасте за €2200, така оптова ціна равлика, то фактично ферма отримала прибуток. Але тут фермер не враховує затрати на власну робочу силу. В Україні є проблема зі збутом. Кілограм равлика €2,5, а порцію з 10 равликів продають за 200 гривень. Це дорого і в людей немає попиту на такий продукт. Ми зараз плануємо збирати равлика у фермерських господарствах, перебирати його і відправляти на експорт. За останні роки в Україні відкрилося більше тисячі равликових ферм», — зазначив фермер.

Окупність равликової ферми залежить від того, як збувається продукція. Проте аби збувати молюска до Європи, треба мати там власні склади для зберігання продукції.

«У Франції равлик входить в споживання в армії, як чистий білок. За ним майбутнє, немає холестерину. В Індії почали їсти равлика. В Японії є зацікавленість, але вони хочуть філе і великими партіями. Європа хоче свіжого продукту», — підсумував Віталій Гучко.

Виконано за допомогою Disqus