Експорт вітчизняної агропродукції до ЄС може знизитись через вміст хлорпірифосу

24 березня 2020 60 0
Експорт вітчизняної агропродукції до ЄС може знизитись через вміст хлорпірифосу
Kurkul.com

Українські експортери зернових та олійних із лютого 2020 р. не закуповуватимуть продукцію, що містить залишки заборонених у ЄС інсектицидів. Про це свідчать дані опитування Інституту аграрної економіки (ІАЕ), повідомляє прес-служба відомства.

«За результатами проведеного науковцями Інституту аграрної економіки опитування, компанії-експортери українських зернових і олійних культур не будуть закуповувати продукцію рослинництва врожаю 2020 р., що містить залишки хлорпірифос та хлорпірифос-метил. Це пов’язано зі змінами законодавства Європейського Союзу, що стосуються заборони використання інсектицидів з діючими речовинами хлорпірифос та хлорпірифос-метил і набули чинності у лютому 2020 року», — йдеться у повідомленні.

Читати за темою: Дрібні виробники замінять Corteva на ринку хлорпірифосу

Зазначається, що в Україні препарати із вмістом цих речовин активно використовуються як інсектициди для обробки посівів більшості культур та у якості дезінфекційних засобів на зернових складах. Проте вони негативно впливають на здоров’я людини.

«Згідно з новими європейськими нормами, забороняється ввезення до країн ЄС агропродукції — ячменю, кукурудзи, пшениці, інших зернових та олійних культур — яка містить залишки хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу, що перевищують 0,01 мг/кг. Щоб запобігти зменшенню обсягів поставок українського збіжжя до країн — членів ЄС, які займають значну частку в структурі експорту агропродукції України, вітчизняним сільгосптоваровиробникам слід враховувати нові вимоги європейського законодавства при плануванні обробки полів, а також місць зберігання сільгосппродукції», — наголосив Артем Педорченко.

Виконано за допомогою Disqus