Хліб може здорожчати через збільшення експорту зерна

27 березня 2020 1131 0
Хліб може здорожчати через збільшення експорту зерна
Kurkul.com

Союз «Мукомелів України» і Всеукраїнська асоціація пекарів закликає обмежити експорт зернової продукції продовольчої групи з метою недопущення різкого зростання ціни на хліб і хлібобулочні вироби для споживачів, яке може становити 15-20%.

Про це свідчить звернення до президента України Володимиру Зеленському, прем'єр-міністру Денису Шмигалю і міністру розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігорю Петрашко.

«З огляду на розгортання в світі пандемії вірусу COVID-19, економіку України чекають непрості часи. Зміна і ускладнення логістичних маршрутів, підвищена волатильність світових ринків і підвищений попит на продукти харчування з урахуванням введених по всьому світу карантинних заходів вже починають негативно позначатися на українських компаніях, що працюють в секторі поставок продовольчих товарів», — наголошується в зверненні.

Через карантин відбувається закриття деяких підприємств, звільнення працівників або їх вихід у позапланові відпустки за свій рахунок. А істотне зниження платоспроможності населення вже в найближчі тижні відіб'ється на роботі виробників.

«Пекарська і борошномельна галузі в ситуації, що склалася є одними із стратегічних для забезпечення продовольчої безпеки України. Втім, ряд чинників ставить під загрозу здатність наших підприємств виконувати цю соціально важливу і необхідну функцію в цей складний кризовий час», — підкреслили в організації.

Наголошується, що вже склалася критична ситуація на внутрішньому ринку зерна. Причина —зростання попиту на зовнішніх ринках і через сезонні чинники збільшуються ціни на продовольчу пшеницю.

«Наприклад, тільки за останні десять днів середня ціна на пшеницю другого і третього класу зросла на 400-500 грн/т. Таке подорожчання вже в найближчому майбутньому призведе до зростання ціни на борошно всіх сортів на 500-600 грн/т. Оскільки борошно в собівартості хліба становить більше 40%, то підвищення ціни на цей товар першої необхідності для громадян складе 15-20%», — зазначили в асоціації.

Крім того, в асоціації констатують зростання попиту на хліб і хлібобулочні вироби в роздрібних мережах на 30-40% від нормального сезонного рівня, а в деяких точках відзначають кратне зростання.

Виконано за допомогою Disqus