Ціни на продукти піднімають посередники - фермер

30 березня 2020 116 0

В Україні стрімко подорожчали продукти, ціни виросли відразу після введення карантинних обмежень. В середньому ціни на продукти першої необхідності зросли за останні тижні на 15-20%. Повідомляє segodnya.ua.

«Мережі супермаркетів виправдовуються, що ціни підняли постачальники нібито через заборону на велику кількість співробітників в одному приміщенні і транспортних обмежень. Але самі постачальники запевняють, що ніяких транспортних обмежень для перевезення товарів немає, як і підстав для підвищення цін», — йдеться у повідомленні.

Фермери запевняють, що після початку карантину ціни не піднімали.

«Ми як возили, так і возимо. І ні на копійку нічого не піднімали. А ціни, які в супермаркетах різко зросли, то це вони самі піднімають. Вони заробляють на цьому великі прибутки. Картоплю ми сьогодні в магазини відправляємо по 6-7 грн, така ж ціна була і місяць тому», — розповів фермер Сергій Плакся.

За словами експертів, альтернативи супермаркетам в умовах карантину в українців немає, бо продуктові ринки в країні закриті. Тож це рішення слід переглянути, адже через нього зменшилася конкуренція, а це одна з причин зростання цін.

«При належному рівні підстраховки ринки можна відкрити - це моя особиста точка зору. Головне - дотримання вимог карантину", —  вважає економіст Олег Пендзин.

Зазначено, що деяким ринкам все-таки дозволять відкритися, але тільки за умови, що там будуть застосовувати всі протиепідеміологічні заходи. Частина ринків так і залишаться закритими, адже рішення повинна приймати місцева влада. А критична ситуація зараз виникла саме в маленьких містечках і селах, де взагалі немає продуктових магазинів.

«Ситуація з цінами непроста. У період ажіотажу виникає дефіцит на ринку. Наша компанія працює на мінімальних запасах і максимальному обороті. У нас в першу чергу вибирають дешевші товари, а купуємо ми їх вже за поточною ринковою ціною. Якщо ціна зростає, як зараз, ми змушені першими купувати дорогий товар», — розповів гендиректор однієї з мереж супермаркетів Борис Марков.

Через зростання цін, у ситуацію вже втрутився Антимонопольний комітет, який відкрив справу проти цілого ряду постачальників і мереж супермаркетів.

«Ціни на певні продукти і засоби індивідуального захисту піднімалися синхронно в різних торгових мережах. Це може свідчити про антиконкурентну поведінку учасників ринку - як постачальників, так і роздрібної торгівлі, або обох цих ланок одночасно", — пояснює голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький.

За даними відомства, в середньому ціни на продукти першої необхідності зросли за останні тижні на 15-20%. І це можна пояснити знеціненням гривні, сезонними факторами і тим, що виробники змушені возити співробітників на роботу і купувати засоби захисту від вірусу.

«Уряд буде обмежувати торговельні націнки і вводити штрафи, тільки якщо побачить необґрунтоване завищення цін. Тільки тоді, можливо, будуть відправляти на місця цінових інспекторів», — додали в комітеті.

Читайте також: В Україні дорожчають імпортні овочі та фрукти

 

 

Виконано за допомогою Disqus