Фермери закликають доопрацювати закон про ринок землі

1 квітня 2020 358 0

Фермери не очікують для себе нічого доброго із відкриттям ринку землі та закликають уряд доопрацювати законопроект. Про це йдеться в матеріалі 5 каналу.

Аграрії Донеччини закликали владу взяти на себе більшу відповідальність та розробити умови для пільгових кредитів фермерам.

«Держава повинна взяти на себе відповідальність і купити землю в пайовика, який її продає і здати в оренду тим фермерам, або холдингам чи підприємствам, які працюють у цьому районі і приносять у місцевий бюджет гроші», — зазначає голова асоціації фермерів Нікольського району Віталій Грушевий.

Фермер Андрій Афтанас вирощує овочі на 3 га землі та стверджує, що придбати землю в теперішніх умовах не зможе.

«Десь би «за» був може, щоби розвивалася якась економіка, якісь інвестиції йшли до нас у країну. Але зараз? У такий час. Трохи не воєнний стан. І тут впроваджувати земельний ринок, то б можна було відкласти, доопрацювати», — вважає Андрій Афтанас.

Аграрії Донеччини орендують від декількох сотень до декількох тисяч гектарів землі. Але, кажуть, грошей на викуп у них немає.

«Якщо сьогодні ми її не зможемо придбати, то, на мою думку, 90 % дрібних фермерських господарств залишаться просто без роботи. Тільки на своїй землі залишимось, яку видавали, і люди її приватизували, 20–25 гектар, усе», — зауважує фермер Сергій Товарчі, який на орендованих 300 га вирощує зернові.

Зазначимо, що чимала частина надходжень бюджетів аграрних районів Донеччини формується саме з надходжень, отриманих від фермерських господарств.

Виконано за допомогою Disqus