Названо області з найнижчим рівнем зволоження ґрунту

6 квітня 2020 2613 0
Названо області з найнижчим рівнем зволоження ґрунту
Kurkul.com

За даними сервісу агропогоди «Метео Фарм», середньодобова температура ґрунту у березні на Заході, Півночі коливалась від +6 до +7 °C, в Центральних та Східних  областях +7…+8 °C. В Південних областях середньодобова температура склала +8…+9 °C. Мінімальна температура ґрунту на території України зафіксована протягом третьої декади березня в Закарпатській області та досягла майже -4 °C, на решті території мінімальна температура ґрунту знаходилась у межах -2…-1 °C.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 20-23% на Півдні та в Чернівецькій, Кіровоградській, Черкаській областях. Найкраще зволожені землі 28% в Закарпатській області. Порівнюючи березень 2020 р. з березнем 2019 р., можна відмітити, що запасу продуктивної вологи у 2019 р. було більше ніж наразі. 

Протягом березня на більшості територій спостерігались температурні коливання, опади різних видів та штормові вітри. Перша декада березня видалась найтеплішою з середніми температурами +7…+10 °C.

Протягом другої та третьої декади березня велась запекла боротьба з арктичним повітрям, воно то наступало, то поступово витіснялось теплими повітряними масами. Але незважаючи на похолодання, протягом березня було досить сонячно, особливо в Донецькій, Луганській, Закарпатській, Запорізькій, Херсонській та Вінницькій областях. Найбільш хмарними виявились Сумська та Чернігівська області.

Завдяки арктичному повітрю, опади спостерігались не лише у вигляді дощу, а й снігу. Найбільша кількість опадів випала на Заході, особливо в Закарпатській області їх сума перевищила норму. В Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій областях кількість опадів перебувала в межах норми, на решті території опадів випало менше багаторічної кліматичної норми. В Херсонській області випала мінімальна кількість опадів.

Порівняти кількість опадів за березень 2019 та 2020 рр. можна розглянувши діаграму.

Середня температура повітря березня перевищила багаторічні кліматичні норми в північних, східних, південних та центральних областях на 6-7 °C, на Заході на 2-5 °C. Загалом середньомісячна температура повітря в західних областях перебувала у межах +5…+6 °C, на Півночі та Сході +6…+7 °C. В центральних областях +7…+8 °C, на Півдні температура коливалась від +8 до +9 °C. Максимально температура підіймалась до +24 °C у Херсонській області.

Також високими температурними показниками +22…+23 °С відзначились Східні, південні області, та Дніпровська область. Максимальні температури зафіксовано в першій декаді березня. Мінімально температура опускалась майже до -9 °С морозу в Івано-Франківській області. Також мінімальні температури -7…-6 °C зафіксовано у  Львівській, Закарпатській та Чернівецькій областях, на решті території мінімальна температура знаходилась в межах -5…-4 °C. Мінімальні температурні показники припали на кінець другої декади та початок третьої декади.

 

Виконано за допомогою Disqus