Кукурудза займає до 50% сівозміни у великих господарствах – експерт

13 квітня 2020 95 0
Кукурудза займає до 50% сівозміни у великих господарствах  – експерт
Kurkul.com

Останнім часом пріоритети та організація сільськогосподарської галузі змінилися. Більшість аграріїв при виборі сівозміни враховують лише економічний аспект. Про це, а також про зміни і тенденції у сільському господарстві, розповіли експерти у матеріалі SuperAgronom «Сівозміна: агрономічний та економічний аспекти».

«Структуру посівних площ нині формує ринок. Наукові підходи практично відсутні. Сьогодні у більшості крупних підприємств у структурі сівозміни кукурудза становить 40-50%. Соняшник — 15-20%, а в деяких господарствах і навіть холдингах — до 50% і більше. На 3-му місці озима пшениця — 10-15%. Ріпак зазвичай займає до 10%. А от площі тих культур, які насправді поліпшують родючість ґрунту, передусім бобових, — дуже залежать від кон’юнктури ринку» , — зауважує експерт з агротехнологій Олексій Сергієнко.

Зазначено, що більшість опитаних експертів висловили занепокоєння щодо змін у структурі сівозміни, які є наслідком нарощення площ під соняшником.

«На сьогодні ця культура — серед найбільш рентабельних. І збільшення прибутків господарств завдяки їй було би позитивним явищем. Якби при цьому воно не тягнуло за собою короткі ротації зі специфічними наслідками — виснаження ґрунту, насиченість хворобами, поширення вовчка соняшникового тощо», — йдеться у повідомленні.

За словами керівника відділу агросервісу ГП «Агро Експерт» Олега Загороднього, останні декілька років в Україні залишається високим насичення сівозмін основними експортними культурами, особливо соняшником. При цьому порушується структура навіть сучасних інтенсивних сівозмін.

«Особливо ця проблема спостерігається у південних та південно-східних областях України, де часто можна зустріти навіть монокультуру соняшнику. Це призводить до накопичення збудників хвороб у ґрунті. Особливо, якщо соняшник перебуває в одній сівозміні із соєю та ріпаком. Отримуємо цілу низку проблем зі спільними хворобами, не всі з яких піддаються повноцінному лікуванню, наприклад, — коренева форма склеротинії соняшника», — додав він.

Читайте також: Аграрії 7 областей розпочали посів сої

Виконано за допомогою Disqus