Глибоке внесення добрив позитивно впливає на посухостійкість рослин — експерт

28 травня 2020 2966 0
Глибоке внесення добрив позитивно впливає на посухостійкість рослин — експерт

Кожного аграрія цікавить як покращити засвоєння та ефективність поживних речовин для ріпаку. Плануючи внесення добрив та обираючи їх вид, потрібно обов’язково враховувати ряд показників, таких як, наприклад, наявність вологи та РН ґрунту. Про це розповів експерт «NU Agrar GmbH» Антон Штадлер у 8 випуску відеоблогу «РАПСОДІЯ» від «КВС-УКРАЇНА» на Kurkul.com.

На полях на яких більше декількох років не було оранки, навіть не дивлячись на регулярне удобрення, вміст фосфору та калію в ґрунтовому горизонті постійно знижується зверху вниз. Саме тому поєднання смугового обробітку і глибокого внесення добрив є доцільним на ділянках де довго не проводилась оранка, а також у посушливих регіонах. Внесені у такий спосіб фосфор та калій сприяють кращому розвитку кореневої системи ріпаку в глибину, що в подальшому має також позитивний вплив на посухостійкість рослин.

«Поряд із чистою квантифікацією об’ємів чистих поживних речовин для ріпаку, в нас також є можливість покращити ефективність поживних речовин, зокрема щодо їхнього засвоєння. На практиці ми маємо можливість, перш за все з технологією Strip Till, забезпечити розвиток який показує багатообіцяючий результат. В рядок на глибину 20-25 см вносяться добрива — фосфор та калій. Після внесення цих елементів корінь рослини цілеспрямовано росте в напрямку донизу. Це означає, що ми можемо спонукати коріння рости в глибину, за рахунок чого рослина довше витримає посуху», — розповів Антон Штадлєр.

Поряд з цим залишається актуальним питання ефективність глибокого внесення добрив при смуговому обробітку Strip Till.

«Якщо при використанні добрив, що мають підкислюючу дію, показник РН вище за 7 — це означає, що ми можемо  покращити забезпечення сіркою. Також, це дає можливість покращити доступність фосфору та мікроелементів, які є поганодоступними при високих показниках РН. Якщо рівень кислотності низький, ми все одно повинні витримувати «золоту середину», аби не отримати  відповідних проблем», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus