В продаж надійшли перші абрикоси та персики

24 червня 2020 1059 0
В продаж надійшли перші абрикоси та персики
pixabay.com

Садівники України з південних областей та Закарпаття цього тижня почали продавати ранні абрикоси від 20 до 30 грн/кг. Також в південних районах Одещини стартував збір ранніх сортів персика. Повідомляє «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Як зазначили аналітики, сезон абрикосів розпочався на 7-10 днів пізніше, ніж торік,  що пов’язано з холодом і дощами в травні, у період росту плодів.

Перші партії абрикоса господарства продають від 20 до 30 грн/кг, що в середньому на 15% дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. Такий рівень цін учасники ринку пояснюють зниженням врожайності абрикосів через весняні заморозки.

Тепла зима та раннє настання теплої погоди цієї весни призвело до того, що фруктові сади на півдні України зацвіли в середньому на 2 тижні раніше звичних термінів. Тому заморозки у квітні та травні стали згубними для врожаю кісточкових. Деякі садівники південних регіонів навіть повідомляли про 100% втрати врожаю кісточкових, в тому числі й абрикосів.

Читати за темою: Фермери можуть залишитись без врожаю кісточкових

За інформацією експертів проєкту, перші партії персика в цьому році поступили в продаж фактично в ті ж терміни, що і роком раніше, при цьому ціна на перші партії фруктів в середньому на 34% вище, ніж на початку сезону минулого року.

Так, наразі перші партії персика ранніх сортів українські садівники пропонують до продажу за ціною 27-40 грн/кг. Більш масово вийти на ринок українські виробники планують приблизно через 10 днів.

Виконано за допомогою Disqus