На Одещині під загрозою урожай кісточкових

3 червня 2020 821 0
На Одещині під загрозою урожай кісточкових
kurkul.com

Через несприятливі погодні умови на Одещині під загрозою урожай черешень та персиків. Та й ціна буде висока. Про проблеми, з якими зіткнулися фермери області, розповідається на сайті podrobnosti.ua.

Один із осередків садівництва знаходиться в Біляївському районі Одеської обл. Фруктові дерева зацвіли надто рано, адже була тепла весна. Проте квітневі приморозки «вдарили» по майбутньому урожаю.

«Приморозки були майже кожних три дні. Десь до -5-6 °С, вранці навіть до -10 °С. Як тільки температура піднялася, ми відразу прийшли на поле, а весь цвіт почорнів», — розповів фермер Біляївського району.

Жителі села Троїцьке втратили через холоди урожай персиків, черешень, абрикосів, слив та яблук. Вирощення фруктів є єдиним джерелом заробітку фермерських господарств сімейного типу.

Оскільки урожай поганий, то і ціну за ягоду пропонують втричі більшою, ніж зазвичай. Нині на ринках Одеси українську черешню продають по 130 грн/кг. Абрикос поки що завезений, переважно з Єгипту, Іспанії та Турції.

«Тож цього року черешні, вишні чи абрикоси кілограмами їстимуть хіба багатії. Бо ціни будуть гривень на 20-25 вищі за торішні. І вибору в покупця нема: або дорогий імпорт, або не дешевші вітчизняні ягоди і фрукти», — йдеться в повідомленні.

Читати за темою: Садівники продають першу черешню за ціною 70 грн/кг

Виконано за допомогою Disqus