Експорт українського сиру в 10 разів менший за імпорт

20 жовтня 2020 78 0
Експорт українського сиру в 10 разів менший за імпорт
pixabay.com

За три квартали в країну ввезли понад 26 тис. т сичужних сирів і 4 тис. т плавленого сиру, що в рази більше, ніж за попередні роки. Таким чином, цього року вже більш ніж третина українського ринку сичужних сирів зайнята сирами європейського виробництва. Про це повідомляє Інфагро.

Зазначається, що ця частка буде зростати надалі. Конкурувати з дешевих європейським товаром все складніше.

Навіть обвал курсу гривні не заважає імпортерам закуповувати сир. Зокрема, минулого місяця в Україну завезено 3,2 тис. т сичужного сиру, в тому числі 1,8 тис. т твердого/напівтвердого. Ціни поставок набагато скромніші, ніж у вітчизняних виробників.

«Наприклад, Гауду/Едам завозять по 133 грн/кг після розмитнення. Дорожчи види сирів — Маасдам, Радомер, Королівський — часто обходяться імпортерам не дорожче 160 грн/кг. На цьому тлі звичайний український сир Російський/Голландський з ціною для дистриб'юторів 155-165 грн/кг вже зі знижкою виглядає блідо. При цьому нечисленні експортери намагаються продавати український голландський сир дорожчий, ніж голландці продають свій Маасдам», — йдеться у повідомленні.

Тому експорт сиру з України наразі в 10 разів менший за імпорт. Зокрема, за минулий місяць з країни було вивезено лише 306 т сичужного (напівтвердого) сиру. За три квартали експорт склав 2,9 тис. т. Основні поставки здійснювалися в Казахстан (69%), Молдову (23%) та Узбекистан (3%).

Читайте також: В Україні запустили новий унікальний проект про прибуткове свинарство

Виконано за допомогою Disqus