Господарство з Півдня поділилося успішним досвідом використання рідких добрив

22 жовтня 2020 121 0
Господарство з Півдня поділилося успішним досвідом використання рідких добрив
superagronom.com

У ТОВ «Агрофірма «Обрій», що на Дніпропетровщині, розповіли про досвід, який допоміг зберегти свої врожаї цього року в умовах засухи. Зокрема — це внесення рідких добрив. Про це йдеться у матеріалі «Складові кращої врожайності в умовах Півдня: обробіток ґрунту, перехід на рідкі добрива, підбір сортів — досвід» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що цього року сівба у господарстві розпочалася пізно через відсутність дощів і суху землю.

«У нашій зоні взагалі дуже рідко можна зловити момент, коли оптимальна вологість ґрунту. Дуже давно вже не було такого, щоб ми у повноцінно вологий ґрунт сіяли, — мабуть, востаннє років 6 тому. Хоча опади і випадають періодично протягом року, але змінилася тенденція, — вони переважно зливового характеру. Тож не засвоюються належним чином. І взимку теж дуже мало снігу. Але мусимо пристосовуватися і до таких умов», — розповів Сергій Яланський, головний технолог відділку.

Віталій Головко, керівник Агрофірми «Обрій», зазначив, що раніше застосовували сухі добрива, проте вкладалися великі кошти, а результат був значно нижчим за очікування.

«Тому звернули увагу на рідкі. Спочатку використовували КАС. А минулого року дізналися про нові продукти УТК Хімальянс, зокрема, РКД. Ознайомилися з їхньою технологією виробництва і відразу взяли для товарних посівів. Тим більше, що ціна-якість також нас влаштувала», — пояснив він.

Сергій Яланський додав, що це добриво — прозора рідина, яка не має осаду, відповідно форсунки сівалок не забиваються, його значно зручніше застосовувати. 

За його словами, перехід на рідкі добрива для аграріїв регіону — це справа часу. Деякі їхні сусіди вже також почали практикувати такі технології. Свого часу в «Обрії» проводили експерименти, які показали прибавку в урожайності по різних культурах завдяки рідким добривам у порівнянні з гранульованими — щонайменше у 15-20%.

Окрім мінеральних добрив, для живлення посівів використовують і органіку, яку забезпечують власні тваринницькі ферми.

Виконано за допомогою Disqus