В Україні гризуни шкодять посівам озимих культур

29 жовтня 2020 112 0
В Україні гризуни шкодять посівам озимих культур
pixabay.com

В Україні спостерігається повсюдне зростання (природне для жовтня) популяції звичайної сірої та гуртової полівок, які розселяються за межі місць резервацій в нові місця, зокрема на угіддя під багаторічними травами та сходи озимих зернових та ріпаку. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

«Спеціалістами при детальних та маршрутних обстеженнях площ озимих культур встановлено, що на 1 га нараховується в середньому 1-3 жилих колоній гризунів. На ряді площ під багаторічними травами, подекуди невгіддях мають місце 2-4, максимум 5-8 (Вінницька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька обл.) жилих колоній на гектарі», — йдеться у повідомленні.

В Степу, південному та центральному Лісостепу на незораних полях після збирання врожаю зростає кількість курганчикової миші, яка зелених рослин майже не споживає, проте харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.

Також фахівці продовжують проводити моніторинг гризунів у місцях резервації та в посівах сільськогосподарських культур з метою контролю їх чисельності та попередження шкідливості, адже надалі спостерігатиметься перехід мишей до складів, скирт, людського житла, а у лісосмугах, лугових екосистемах та у садах завдяки добре розвиненій рослинності полівки продовжуватимуть повноцінно харчуватись.

Читати за темою: Моніторити поля за допомогою дронів необхідно на різних стадіях — фахівець

Виконано за допомогою Disqus