4 січня 2016, 16:06, Україна

Від податкової політики найбільше постраждають малі господарства — думка

Від непродуманої податкової політики постраждають малі та середні сільгоспвиробники, переконаний голова Аграрної партії України Віталій Скоцик, пише Lb.ua.

За його словами, можливо, від спеціального режиму ПДВ і виграють найбільші аграрні підприємства. Але вони ж дають і найбільші надходження до державного бюджету.

«Галузь загалом на сьогодні створює близько 30% ВВП і дає до 40% валютних надходжень. Перша причина — це зберегти флагмана економіки і дати йому можливість стати сильнішим. Друга причина — це можливості і структура українського сільськогосподарського виробництва», — зазначив експерт.

За його словами, попри усталений стереотип, великі агропідприємства переважають здебільшого у сфері виробництва зернових. Натомість простий огляд статистики (наприклад останнього експрес-випуску) показує цікаві цифри. Утримання великої рогатої худоби — частка населення складає 68,6%, свині — 68,6%, вівці та кози — 87,2%, птиця — 46,6%. Цікава і виробнича статистика. Виробництво яєць — 42,7% припадає на частку господарств населення. Виробництво молока — понад 70%. Продукція овочівництва також понад 70% виробляється в індивідуальних або малих господарствах.

«Основною проблемою залишається створення переробки і можливостей для збереження продукції. Більшість цих малих і середніх підприємств не мають доступу до кредитів. Не мають пільг, хоча на 50-70% забезпечують харчами Україну», — переконаний Віталій Скоцик.

Також додає, що відповідно розвиватися вони могли за рахунок використання спецрежиму ПДВ. Крім того, для більшості малих підприємств тваринництва кормову базу створюють ті, хто займається зерновими і рослинництвом. Без них не буде тваринництва.

«Тож, від непродуманої податкової політики постраждає не крупний бізнес (який у будь-якому разі знайде обігові кошти), а саме малі та середні сільгоспвиробники», — підсумував експерт.