12 березня 2024, 12:30, Україна

Мораторій на податкові перевірки діє не для всіх виробників

Мораторій на податкові перевірки бізнесу діє частково, є перелік суб'єктів-виробників, на яких він не розповсюджується. Про це розповіла адвокатка та керівниця компанії «Надійний правовий партнер» Анна Кухарчук під час конференції Re:farm 2024

Детальніше читайте у спецпроєкті «Податкові перевірки у 2024 році: поради фермерам від юриста» на Kurkul.com.

За словами експертки, це стосується переважно виробників підакцизних товарів, включаючи виробників пального, логістичну сферу та тих, у кого є станції електричної енергії. Перелік винятків з мораторію на позапланові перевірки дійсно існує і його можна знайти у Постанові Кабінету Міністрів України №1173 від 20.10.2022 р.

Податкова служба може проводити й позапланові перевірки у певних випадках, передбачених Податковим кодексом України. Тому юристка радить готуватись до перевірок завчасно та моніторити своє підприємство у планах податкової. Зазвичай їх публікують у грудні та постійно оновлюють. 

«Слідкувати за списками податкової треба, особливо якщо у вас декілька підприємств з різними видами діяльності. Позапланові податкові перевірки стосуються переважно випадків, коли у вас від'ємне значення будь-якого кредиту. Якщо ви подаєте на відшкодування ПДВ, то можна очікувати податкову перевірку», — зазначила юристка. 

Анна Кухарчук радить звернути увагу на технічні аспекти  діяльності, які можуть бути визначені податковою і відображені у вашій звітності. 

Читайте також: Агроінвестиції: купівля землі — український «біткоїн» чи «закопані гроші»

«Якщо ви вирощуєте зерно, то у вас мають бути орендовані земельні ділянки, склади, працівники, техніка — податкові органи мають бачити ці аспекти у вашій звітності. Без відповідних документів і даних податкова служба не може належним чином оцінити вашу діяльність, тому може застосувати штрафи за неправильну або невчасну звітність. Отож важливо мати систему збору, аналізу та подання даних, щоб відповідати вимогам податкових органів і уникнути штрафів», — підсумувала Анна Кухарчук.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.