Ізраїльські вчені вирощують виноградники в пустелі

6 лютого 2021 81 0
Ізраїльські вчені вирощують виноградники в пустелі
Kurkul.com

Винороби та власники виноградників з Франції, Італії, та інших країн ЄС відвідують ізраїльських дослідників у Негеві, щоб навчитися протистояти змінам клімату. Про це йдеться у матеріалі «Фермерський огляд світової преси» на Kurkul.com.

Як зазначається, у пустелі Негев повітря таке ж сухе, як і земля. Але на вершині гірського хребта недалеко від міста Міцпе Рамон з випаленого ґрунту проростають ряди виноградних лоз — єдиний проблиск зелені в пустельному пейзажі. Ці паростки є частиною експериментального виноградника, де дослідники вивчають, як може зростати виноград в екстремальних умовах, які домінують у цьому регіоні на півдні Ізраїлю.

У Негеві, що на івриті означає «сухість», щорічно випадає всього близько 100 мм опадів, більша частина яких під час злив. Температура може досягати 38 ℃ вдень і опускатися нижче нуля в зимові ночі. Проте, за останні роки у цьому районі з’явилося понад два десятка виноробних господарств, а також процвітає бізнес із винного туризму.

Усе почалося у 2014 р. з іригаційної компанії «Нетафім» і за підтримки італійського та ізраїльського урядів. Унікальний підхід до виробництва вина відразу ж привернув увагу традиційних виноробних регіонів по всьому світу, оскільки вони зрозуміли, що мінливий і нерегульований клімат становить загрозу для їх виноградної лози.

Читати за темою: На Півдні України переробка винограду скоротилася на 30%

У 2019 р. виробництво вина в Італії і Франції скоротилося на 15%. В Іспанії воно скоротилося на 24%. За даними Міжнародної організації винограду і вина, це падіння було викликане незвично спекотною погодою, яка панувала на континенті влітку, й іншими кліматичними змінами.

Аарон Фейт, молекулярний біолог з Університету Бен-Гуріона, який керує дослідженнями в Негеві, впевнений, що Негев може служити випробувальним полігоном для розуміння того, як зміни клімату вплинуть на виноградну лозу, і для пошуку шляхів адаптації.

Наразі Аарон Фейт і його колеги використовують давню технологію для розробки нових методів боротьби з пустелею. Один з них складається зі шпалерної системи, яка змушує виноградні лози рости за шаблоном, так що листя створює тінь, захищаючи грона. Вчені досі експериментують із сітками й покриттями різної щільності і з різних матеріалів для обмеження впливу сонця. За останні кілька років кілька виноробів та власників виноградників з Франції, Італії, Словенії та інших частин Європи відвідали дослідників у Негеві. Поряд з виноградом, вчені тут вирощують помідори черрі, гарбузи, фінікову пальму та інші основні культури, які процвітають в умовах сухого клімату.

«Європейські виробники стурбовані змінами клімату, вони дивляться на те, як ізраїльські колеги вправляються з суворими умовами, тому що це майбутнє, яке їх чекає», — каже Енріко Петерлунгер, який викладає виноградарство в Удінському університеті в Фріулі, Італія.

Виконано за допомогою Disqus