В Україні впроваджуватимуть сек’юритизацію аграрної дебіторської заборгованості

3 лютого 2021 87 0
В Україні впроваджуватимуть сек’юритизацію аграрної дебіторської заборгованості
Kurkul.com

IFC запускає нову ініціативу в Україні — Проєкт «Розвиток доступу аграрного сектору України до ринків капіталу»,  котрий буде реалізовано у 2021-2024 рр. за підтримки Швейцарії.  Про це розповіла Лія Сорока, керівник програми «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії», IFC під час презентації проєкту, інформує Kurkul.com.

Вона зазначила, що ґрунтуючись на успішному поширенні інструменту аграрних розписок, Проєкт  має на меті впровадити сек’юритизацію сільськогосподарської дебіторської  заборгованості як інструмент розвитку ринків капіталу в Україні. 

«Проєкт сприятиме створенню можливостей для рефінансування для кредиторів, котрі кредитують українських фермерів, що покращить доступ до фінансування для МСБ у сільському господарстві», — розповіла керівник програми.

За словами Лії Сороки завдання проекту — сприяти оригінаторам, інвесторам у пілотних операціях на аграрних ринках капіталу щодо випуску цінних паперів забезпечених с/г дебіторською заборгованістю, щоб підтвердити концепцію та сприяти сек’юритизації с/г боргу.

Ціль Проєкту — провести 2 сек’юритизації загальною вартістю $100 млн.

Згідно зі слів Лії Сороки, впроваджуватимуть проєкт у два етапи:

  • 1 етап — липень 2020 р.-лютий 2021 р.;
  • 2 етап — 4 роки (2021-2024 рр.).

«На початковій фазі впровадження ми працювали над законодавчою та IT структурами для сек’юритизації, досліджували практики розвитку доступу агросектору до ринків капіталу, дізнавались, які є прогалини в українському законодавстві, які нам потрібно вирішити та ліквідувати для того, щоб належним чином відбулась сек’юритизація», — розповіла Лія Сорока.

Під час Проєкту будуть проводитись тренінги для кредиторів та роуд-шоу для інвесторів. І вже у 2022 р. буде укладено першу угоду сек’юритизації.

«Щоб розпочати процес в Україні має бути прийнято новий закон про аграрні розписки», — додала Лія Сорока.

Вона розповіла, як розвиватимуть потенціал фінансового сектору сільського господарства:

  • розробка бізнес-моделей;
  • залучення партнерів-оригінаторів;
  • концепція пропозиції для інвесторів;
  • пропозиція для інвесторів.
Виконано за допомогою Disqus