В Україні до 30% форвардів по кукурудзі можуть бути не виконані — УЗА

4 лютого 2021 169 0
В Україні до 30% форвардів по кукурудзі можуть бути не виконані — УЗА
Kurkul.com

За оцінками Української зернової асоціації, до 30% форвардних контрактів на кукурудзу цього сезону можуть бути не виконані. Про це заявив президент Української Зернової Асоціації (УЗА) Микола Горбачьов, інформує пресслужба відомства.

«Оскільки загальний обсяг форвардних контрактів на кукурудзу оцінюється в 6–7 млн т, то обсяги невиконання можуть серйозно підірвати довіру українських аграріїв до українських партнерів. При цьому, дефолти спостерігаються навіть з боку агрохолдингів. Останні цілком готові до судів, але втрачати до $60 на тонні, виконуючи форвардні контракти замість продажу на спотовому ринку не бажають», — наголосив він

Як додала Світлана Малиш, аналітик аграрних ринків Чорноморського регіону, цього сезону побив черговий рекорд і обсяг форвардних контрактів на соняшник, склавши 5–6 млн т, де також очікується багато дефолтів. Зрив багатьох форвардних контрактів вона називає однією з причин нещодавнього зростання цін на сільгосппродукцію. 

Читати також: Аналітики розповіли про зміну цін на ринку фуражного зерна

Також Світлана Малиш відзначила, що зараз учасники ринку не поспішають укладати форвардних контрактів на наступний урожай, хоча зазвичай у лютому-березні такі контракти вже активно укладалися.

«Втім, учасник ринку все-таки налаштовані укладати форвардні контракти і в майбутньому, адже це хороший інструмент хеджування. Вона вважає, що поки що традиційної активності немає тому, що оператори ринку вичікують, поки проясниться перспектива обсягів урожаю-2021», — підсумувала вона.

Виконано за допомогою Disqus