Росія планує ввести постійний податок на експорт пшениці

2 березня 2021 107 0
Росія планує ввести постійний податок на експорт пшениці
Kurkul.com

Росія планує ввести новий плаваючий постійний податок з 2 червня, головна мета якого є збільшення внутрішніх поставок та стабілізація цін. Проте аналітики вважають, що такий крок може призвести до зворотного результату. Про це йдеться у спецпроєкті «Фермерський огляд світової преси» на Kurkul.com.

Зазначається, що податок становитиме 70% від різниці між експортною ціною і $200/т. Отже, якщо експортна ціна складе $300, то податок буде становити $70. Проте аналітики вважають, що новий податок на експорт пшениці в Росії може призвести до зворотного результату.

Так, директор компанії «СовЕкон» Андрій Сизов впевнений, що цей податок може призвести до скорочення посівів ярої пшениці в Росії. У результаті, первісна оцінка врожаю пшениці у 2021 р. складе 77,7 млн т, що на 1,5–2 млн т менше, ніж торік. У компанії очікували збільшення посівів ярої пшениці у весняний період у зв’язку з високими цінами й необхідністю пересіву частини озимої пшениці.

Експерт вважає, що податок викличе різкий розворот висхідного тренду у виробництві російських зернових, починаючи з врожаю ярої пшениці, а потім, восени 2021 р., дійде черга й до падіння площ під озиму пшеницю на 5–10%.

Про це та інші агроновини світу читайте у спецпроєкті на Kurkul.com.

Читати за темою: У 2020 році Україна скоротила імпорт з Росії на третину

Виконано за допомогою Disqus