Брасиностероїди можуть замінити традиційні пестициди — фахівець

18 березня 2021 154 0
Брасиностероїди можуть замінити традиційні пестициди — фахівець
Kurkul.com

Брасиностероїди відкривають нові підходи до захисту рослин, адже вони складаються із дружніх до навколишнього середовища речовин і можуть замінити собою традиційні пестициди, які нерідко конфліктують із довкіллям. Про це розповів Пол Силті (Paul W. Syltie), керівник відділу досліджень компанії Vital Earth, у матеріалі «Як діють брасиностероїди при обробці посівів» на Kurkul.com.

Зазначається, що наразі вплив брасиностероїдів на рослини знаходиться на стадії вивчення, однак проведені дослідження вже довели їх позитивну дію на розвиток рослин.

«Брасинолід міститься у кожній рослині, але у надзвичайно малій кількості. Підвищена його концентрація спостерігається у молодих тканинах рослин та пилкових зернах», — зауважив він. 

За словами фахівця, біопроби брасиностероїдів беруть здебільшого на другому міжвузлі бобових. Ці речовини, в першу чергу, контактують зі стінкою клітини, що утворює вторинний сигнал, котрий контактує з ДНК клітини.

Читати також: BASF представив ряд акцій для захисту зернових та олійних культур

«Таким чином запускається біологічний процес у РНК, що проявляється у прискоренні фізіологічних процесів. Загалом принцип дії брасиностероїдів полягає у двох видах реакцій —  вплив на мембрани (швидка) і вплив на нуклеїнові кислоти (повільна)», — додав учений. 

Пестициди можуть бути токсичними і зберігатися в різних частинах рослин. Брасиностероїди здатні зменшити їх кількість. У Гватемалі було проведено дослідження на насадженнях томатів. В результаті обробки брасиностероїдами у рослин підвищилась стійкість до стресових умов.

«Ще один дослід був проведений на плодах полуниці. На ягодах, оброблених брасиностероїдами, можна було спостерігати сповільнення поширення грибків, оскільки відбувається перебудова стінок та мембран клітин шляхом впливу на білки», — йдеться у матеріалі.

Проте при низьких температурах мікробіологічна активність брасиностероїдів зменшується як у кореневій зоні, так і на листках рослин, тому необхідно бути обачними при внесенні препарату навесні та дотримуватись рекомендацій виробника.

Читати за темою: Волинська обласна лабораторія розпочала виробництво біопрепаратів для захисту рослин

Виконано за допомогою Disqus