Ціни на нафту падають через невизначеність попиту і пропозиції

12 квітня 2021 779 0
Ціни на нафту падають через невизначеність попиту і пропозиції
pixabay.com

До кінця першої декади квітня ціни на нафту впали через майбутнє збільшення поставок із боку великих виробників і неоднозначний вплив пандемії COVID-19 на світовий попит на пальне, пише Enkorr.

Вартість бареля червневої нафти Brent 9 квітня склала $62,88 (-0,51%). Барель травневої нафти WTI торгувався по $59,29 (-0,52%). В ході торгової сесії ціни на еталонні сорти нафти коливалися в діапазоні $62,57-63,45 і $59,13-59,94 відповідно.

Обидва бенчмарки знаходяться на шляху до тижневого падіння на 2-3%, але все ще далекі від мінімуму в $60,47, досягнутого два тижні тому. Низхідний тиск надає рішення Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і її союзників групи ОПЕК +, збільшити поставки на 2 млн барелів на добу в період з травня по липень.

Аналітики очікують, що світові запаси нафти продовжать скорочення, прогнозуючи прискорення попиту на пальне в другій половині року, яке буде відбуватися в міру відновлення світової економіки.

«Зараз відбувається скорочення запасів, тому ринок знаходиться в процесі ребалансування», — сказав аналітик Energy Aspect Вірендра Чаухан.

Проте фізичним ринкам все одно доведеться рости, перш ніж ціни і міжмісячні спреди збільшаться.
Незважаючи на весь оптимізм, відновлення карантину через коронавірус у деяких частинах світу і проблеми з програмами вакцинації можуть поставити під загрозу динаміку попиту на нафту.

Стівен Іннес, головний стратег Axi з глобальних ринків, сказав, що ціни на нафту, як очікується, будуть коливатися в діапазоні від $60 до $70 за барель.

«Нафта в даний час знаходиться в режимі очікування: учасники ринку стежать за темпами вакцинації, щоб зрозуміти, коли попит на нафту продовжить відновлення, і зосереджені на ядерних переговорах у Відні, щоб зрозуміти, коли на ринок повернуться іранські барелі», — сказав сировинний аналітик UBS Джованні Стауново.

Посланці Китаю і Росії на переговорах щодо ядерної програми Ірану 9 квітня заявили, що досягнуто прогресу в зусиллях по поверненню Ірану і США в рамки ядерної угоди 2015 року, і що всі сторони зберуться на наступному тижні.

«Якщо в найближчі тижні вдасться вирішити всі спірні питання, значні обсяги іранської нафти, ймовірно, з'являться на ринку в другому півріччі 2021 г.», — заявила аналітик RBC Capital Хеліма Крофт.

Виконано за допомогою Disqus