У травні на Україну може очікувати дефіцит дизельного пального

9 квітня 2021 151 0
У травні на Україну може очікувати дефіцит дизельного пального
Kurkul.com

Невизначеність із новим постачальником нафтопродуктів «Роснафти» і зупинення Мозирського НПЗ на плановий ремонт спровокують дефіцит дизельного пального і скрапленого газу на українському ринку в травні. Таку думку висловив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, інформує enkorr.

«До невизначеності з «Роснафтою» (170 тис. т) додасться плановий ремонт Мозирського НПЗ. Про нього було повідомлено на початку року, і обсяг найбільшого постачальника тим самим скоротиться вдвічі (з 240 до 120 тис. т)»,  — зазначив експерт.

Ситуація, за його словами, також ускладнюється пізньою весною, через що активізація польових робіт зміститься як раз на кінець квітня-початок травня.

Крім того, в кінці квітня США можуть відновити санкції щодо «Нафтану», внаслідок яких будь-який контрагент заводу ризикує опинитися під санкціями сам.

«До травня запаси дизпального, яких нібито багато (але скільки, ніхто не знає) і які обов'язково допоможуть пройти квітень, вичерпаються. І тепер ринку необхідно буде знайти... 300 тис. т дизпалива (майже 50% балансу) і мінімум 40 тис. т скрапленого газу (25% ринку)», — зазначає Сергій Куюн.

На його думку, замістити весь обсяг дизельного палива, який випав, морським імпортом навряд чи вийде.

«Я не знаю, скільки можна привезти через порти, понад 150 тис. т ще не імпортували. У чому нюанс? Прийняти порти можуть і 300, і, напевно, навіть 400 тис. т, але вузьке місце — вивезення залізницею. У напруженому 2019 році «Укрзалізниця» не змогла зробити нічого, хоча постійно працював антикризовий урядовий штаб. Відтоді ситуація явно не покращилася. Думаю, в будь-якому разі понад 200 тис. т зробити морем не вийде», — пише він.

Читати за темою: Зерно, дизель і валюта

Ще близько 30 тис. т дизельного пального, за словами директора «А-95», могла б дати «Укртатнафта», наростивши переробку на 30%. Нагадаємо, завод заявляв про готовність перекрити нестачу після зупинки постачань «Роснафти».

«Чи вдасться нашкребти ще близько 50-70 тис. т, або 8-12% балансу? За фактом залишається тільки Росія і Польща з Литвою, але чи буде там вільний обсяг? Можна вже починати шукати. Я поки не бачу, як це буде. І я поки не зустрів того, хто б бачив», — зазначає експерт.

Вихід із ситуації, що склалася, Сергій Куюн вбачає у взаємодії і консультаціях уряду і трейдерів, які нещодавно підписали меморандум про розвиток ринку.

Виконано за допомогою Disqus