Озвучено п'ятирічний план дій для ефективного ґрунтозбереження

9 травня 2021 131 0
Озвучено п'ятирічний план дій для ефективного ґрунтозбереження

Фермери здебільшого не оцінюють наслідків для земель та збитків від деградації ґрунтів у результаті оранки та інших видів обробітку, ущільнення ґрунтів, втрат органічної речовини ґрунту, результатів від використання засобів захисту рослин і інших токсикантів.  Про це розповів ґрунтознавець доктор Девід Дент у матеріалі «Ефективне збереження ґрунтів: інструкція для використання» на Kurkul.com.

За його словами, в результаті таких дій аграріїв посилюються деградаційні процеси — ерозія, ущільнення, зменшення якості прісних вод, забруднення, підкислення, втрата біорізноманіття та й власне родючість ґрунтів зменшується. Сільське господарство витрачає більше енергії, ніж збирає з урожаєм і відповідає за, щонайменше, четверту частину викидів парникових газів, сприяючи змінам клімату, які, своєю чергою, примножують проблеми агровиробництва. 

Що фермерам варто зробити в найближчі 5 років для ефективного збереження ґрунту:

  • відмовитися від оранки;
  • уникати пару та перелогів;
  • урізноманітнити сівозміни та включити до них бобові та багаторічні трави;
  • поєднувати рослинництво та тваринництво.

Додатковою альтернативою є перетворення біомаси на біогаз — це цілком може бути стратегічною інвестицією, а створення ринку зеленої біомаси позбавило б потреби в інших стимулах. 

Україні для заміни своїх вугільних електростанцій генеруючою потужністю 21,8 ГВт, знадобиться 44 тис. таких установок вартістю $87 млрд. Фінанси можуть бути залучені «зеленими облігаціями». Зрештою, це залишатиме в землі 5 Гт вугілля. 

Читайте також: Заборону відчуження сільськогосподарських земель пропонують продовжити до 2023 року

Виконано за допомогою Disqus