В Україні до 20% плодових дерев уражено хворобами

18 травня 2021 40 0
В Україні до 20% плодових дерев уражено хворобами
pixabay.com

Станом на середину травня через підвищену вологість повітря активно почали розвиватися хвороби плодових дерев, зокрема кісткових. Також активізувались шкідники, що може суттєво знизити урожайність. Про це інформує Держпродспоживслужба.

Зокрема, у садах і виноградниках триває літ метеликів яблуневої плодожерки І-го покоління, в південних областях відкладання ними яєць. На сприйнятливих сортах яблуні продовжується розвиток борошнистої роси. Дощі призвели до проявлення у незахищених насадженнях парші (2-5% дерев, 2-8% листків).

«Повсюди на персику розвивається кучерявість листків (2-15% дерев, 4-11, макс. 27% листків), чому сприяло переважання прохолодної дощової погоди. Ураження моніліозом кісточкових у поточному році є досить інтенсивним, особливо за умов не проведення захисних заходів», — йдеться у повідомленні.

Читати також: В Україні до 20% плодових дерев уражені хворобами

Подекуди клястоспоріозом, кокомікозом на кісточкових охоплено від 5 до 20% дерев. У виноградниках Закарпатської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей літають метелики гронової листокрутки І-го покоління. У Закарпатській області зафіксовано заселення та пошкодження молодих листків винограду кліщем — виноградним зуднем.

У Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Чернігівській областях зросла чисельність травневих хрущів - 18 макс. 32 жука (при струшуванні) на дерево, при заселенні 80% обстежених дерев як плодових, так і в лісосмугах.

Читати за темою: Господарство з Черкащини втратило до 20% врожаю черешень через заморозки

Виконано за допомогою Disqus