20 травня 2021, 08:00, Зерно

Найрентабельнішою культурою Полісся є озиме жито — аграрій

На Поліссі, зважаючи на різні чинники, з року в рік рентабельність по культурах варіюється. Проте найстабільнішою за врожайністю є озиме жито. Про це розповів головний агроном ТОВ «Захід Агропром» Олег Фурманець у матеріалі «Ми були піонерами освоєння Полісся» на Kurkul.com.

«З нашою економікою та кліматом — з року в рік рентабельність по культурах варіюється. Тому, якщо говорити про найстабільнішу по врожайності, то в нашій зоні це однозначно озиме жито. Якщо ж потрібно виокремити культуру, яка може «вистрілити» — то це ріпак», — зазначив аграрій.

Також, за його словами, стабільно прибуткова з урахуванням економіки та ціноутворення —кукурудза.

«Ще не було в нас такого, щоб вона просіла. Ціни, бувало, скакали — був рік, коли шалені врожайності по всій Україні були, а логістика не працювала, залізниця стояла, й ціни почали падати. Попри це, завдяки врожайності все одно виходили в плюс», — розповів Олег Фурманець.

За його словами в господарстві вирощують озимі ріпак, жито, пшеницю, а також соняшник та кукурудзу.

«Працювали і з бобовими культурами, та сою ми вивели із сівозміни, оскільки працюємо на піщаних ґрунтах, і вона горить тут. Усі вирощують сою, сподіваючись на бульбочкові бактерії, на симбіоз та економію на азоті. На пісках розвинути нормальний симбіоз із бульбочковими бактеріями важко», — зазначив Олег Фурманець.

За його словами, частка озимих у ТОВ «Захід Агропром» уже понад 50%, і вона стабільно збільшується з року в рік.

Нагадаємо, у господарстві припинили вирощувати горох, оскільки він став економічно невигідним.