Горох наразі економічно невигідний в Україні — аграрій

19 травня 2021 103 0
Горох наразі економічно невигідний в Україні — аграрій

На Рівненщині стало невигідно вирощувати горох. Про це розповів головний агроном ТОВ «Захід Агропром» Олег Фурманець у матеріалі «Ми були піонерами освоєння Полісся» на Kurkul.com.

«Горох нам дуже подобається, але, на жаль, зараз він економічно невигідний в Україні. Якщо ситуація зміниться, ми до нього з радістю повернемося», сказав аграрій.

За його словами в господарстві вирощують озимі ріпак, жито, пшеницю, а також соняшник та кукурудзу.

«Працювали і з бобовими культурами, та сою ми вивели із сівозміни, оскільки працюємо на піщаних ґрунтах, і вона горить тут. Усі вирощують сою, сподіваючись на бульбочкові бактерії, на симбіоз та економію на азоті. На пісках розвинути нормальний симбіоз із бульбочковими бактеріями важко», — зазначив Олег Фурманець.

За його словами, частка озимих у ТОВ «Захід Агропром» уже понад 50%, і вона стабільно збільшується з року в рік.

Читайте також: Олександр Татаров: Без кредитування неможливий майбутній розвиток господарства

«Маємо ще окремий проєкт, започаткований нашим підприємством рік тому, — дослідний агрополігон, де ми шукаємо технологічні рішення, проводимо апробацію гібридів, продуктів, схем захисту та будь-яких технологій у конкретних умовах нашого Полісся», — додав аграрій.

За його словами, понад 50 компаній-партнерів надають свою продукцію на випробування. Частина цих продуктів буде дублюватися за схемами випробувань у Центральній Україні, а частина — на дослідних полях навчальних закладів.

«Якщо говорити про насіння, то до нас долучилися навіть компанії, про існування яких я до цього моменту взагалі не знав, не кажучи вже про основних гравців ринку, з якими в нас довгі та вже традиційні відносини: KWS, Limagrain, Euralis, Corteva, BASF, Monsanto, Bayer. Долучилася й українська селекція, що дуже приємно», — розповів Олег Фурманець.

Він також додав, що приєдналася і компанія Суффле Агро Україна.

«На цей сезон у нас будуть комплексні схеми по культурах із їхньою системою захисту. У них портфоліо ексклюзивних продуктів дозволяє вже такі схеми робити, тож це один із наших перспективних проєктів на випробуванні», — підсумував аграрій.

Виконано за допомогою Disqus