Фермери відмовляються від вирощування традиційних культур на користь лікарських трав

23 травня 2021 157 0
Фермери відмовляються від вирощування традиційних культур на користь лікарських трав
Kurkul.com

Нині у фермерів зростає попит на вирощування лікарських трав. Водночас все більше аграріїв відмовляються від традиційних культур. Повідомляє ТСН.

Як зазначається, науковець Назар Приведенюк розробляє технології вирощування лікарських рослин. Вдома він засіяв гектар землі кульбабками.

«Це більш прибутково, ніж вирощувати традиційні культури на невеликих ділянках. Щодо вартості сировини кульбаби, то від 90 до 150 грн коштує сухий корінь в залежності від ринку збуту, а сухий лист — 40-60 грн», — пояснив фермер.

Найбільші споживачі лікарських трав — США, Китай та Європа, із якою, зокрема, співпрацює Україна. Із наших трав там роблять чаї, ліки, косметику та корм для тварин. Торік з країни вивезли орієнтовно 8 тис. т лікарських трав на суму 20 мільйонів доларів. 

Однак трейдер Євген Шумейко зауважує, що у лікарських трав є суттєвий мінус — потрібно довго чекати на повернення інвестицій.

«Кукурудза і картопля — вони швидше... В травах інвестиції на два, на три роки, а то і більше... На травах можна заробити і 10 тисяч доларів з га, але можна і втратити. Більше ризиків», — пояснив експерт.

Читайте також: Вирощувати лохину потрібно лише на власні кошти — Дробязко

Виконано за допомогою Disqus