На Херсонщині збирають перший урожай полуниці з відкритого ґрунту

19 травня 2021 70 0
На Херсонщині збирають перший урожай полуниці з відкритого ґрунту
pixabay.com

У фермерському господарстві «Сапераві», що в с. Гладківка Херсонської обл., почала достигати перша суниця садова відкритого ґрунту, а за два тижні почнеться масовий збір. Про це повідомляє Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP)на своїй сторінці у Facebook.com.

«Цього року суниця садова відкритого ґрунту займає площу 4,5 га, і там вже з’явилися перші ягоди, а за 2 тижні почнеться масовий збір урожаю», — розповів Ігор Жданюк, керівник ФГ «Сапераві».

Він відзначив, що його сім’я багато років займалася вирощуванням суниці садової. Але після того, як у 2014 р. закрилися звичні ринки збуту, фермеру потрібно було терміново шукати нові ринки. Так, Ігор Жданюк уклав контракти у Білорусі, за якими успішно працює.

«Щоб вижити, нам довелося побудувати холодильні та морозильні камери. Ми не боїмося, що наша продукція пропаде. Ми її охолоджуємо, заморожуємо і готуємо до продажу на інші ринки», — повідомив фермер.

Читати також: Фру Тек розпочав постачати саджанці лохини до Італії

Для роботи за контрактами власної продукції не вистачало. ФГ «Сапераві» почало співпрацювати з 20 дрібними виробниками зі свого та сусідніх сіл і формувати великі партії для експорту в свіжому та замороженому виді.

Ягоди фермер закуповує за цінами, на 5-10% вищими у порівнянні з цінами на найбільшому гуртовому ринку півдня України «Неждана» в с. Великі Копані на Херсонщині.

У 2019 році фермерське господарство отримало грант від Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва та придбало барботажну мийку. Завдяки механізованій доробці ягоди покращилась якість продукції, а обсяг відходів знизився майже до нуля. Продуктивність миття зросла з 2 до 5 т суниці за зміну.

Читати за темою: В Україні працюють дві італійські машини для видалення плодоніжки у полуниці

Виконано за допомогою Disqus