На Одещині створюють медовий кластер співтовариств бджолярів

26 травня 2021 83 0
На Одещині створюють медовий кластер співтовариств бджолярів
UHBDP

Виробники меду в Одеській області створюють Кластер співтовариств бджолярів. У Великомихайлівському районі ФГ «Здорова Бджола» стане лідером та агрегатором всіх об'єднань і спільнот бджолярів. Повідомляє UHBDP.

Мета створення кластеру — надавати всі послуги бджільництва — від кочівлі до викачування та зберігання меду.

«Це розвиток матководства, реєстрація племінних пасік, щоб легалізувати та вивести з тіні бджільництво району, полювання на новітні технології та розвиток апітуризму. Стаціонарним, домашнім пасікам тут надаватимуть навчання і професійне сучасне обладнання. На пустирях, схилах і неугіддях підсіватимуть медоносні трави. У школах планують закласти насіннєві розсадники медоносних дерев і висаджувати їх з дітьми та пенсіонерами уздовж доріг, шкіл, стадіонів. Кочуючим пасікам ФГ «Здорова Бджола» пропонує дружбу і взаємодію з картами фермерських посівів», — йдеться у повідомленні.

Читати за темою: Захист рослин і бджоли: як закінчити війну?

Бджолярі впевнені, що завдяки їхньому ФГ і майбутнього кластеру вдасться знайти новий підхід до оздоровлення нації за допомогою продуктів бджільництва та апітерапії.

«Для створення такого кластера тут історично склалися необхідні умови. На сьогодні ситуація така, що основна маса бджолярів — люди похилого віку, які працюють за принципом «як дід навчив», — розповідає засновник ФГ «Здорова Бджола» Володимир Петрушев.

Тому акцент робиться на гуртовій реалізації меду замість виготовлення інших видів продуктів бджільництва.

Метою ФГ і майбутнього кластера є:

  • об'єднання дрібних бджільницьких господарств, які не можуть бути конкурентоспроможними через свою розрізненість;
  • впровадження сучасних технологій та інновацій у виробництві меду;
  • кочівля і співпраця з фермерами і картами посівів;
  • створення спільного центру і торгових точок для конструктивного зв'язку бджолярів з маркетологами, а також з іншими підприємцями заради підвищення ефективності роботи кожного і зростання конкурентоспроможності.
Виконано за допомогою Disqus