Бджолярі прогнозують хороший врожай меду у 2021 році

31 травня 2021 386 0
Бджолярі прогнозують хороший врожай меду у 2021 році
Depositphotos

Попри несприятливу весну, бджолярі прогнозують хороший врожай меду у 2021 р. Про це Kurkul.com розповів Валерій Курейко, бджоляр та співвласник Бджоло Садиби «Знатний Мед».

«Цього року буде добре квітнути акація і липа. Тепла погода з короткочасними дощами сприятиме хорошому виділенню нектару», — відзначив Валерій Курейко.

За його словами також збільшились площі посівних медоносних культур.

«Через попит на соняшникову олію, посіви соняшника у 2021 р. можуть досягнути рекордних 7 млн га. Гречки теж посіяли більше, ніж минулого року (150 тис. га) — через скорочення імпорту із сусідніх країн та в результаті державної підтримки аграріїв по цій культурі. Тому можна зібрати хороший врожай меду, головне, щоб була достатня кількість бджолосімей, а самі сім'ї були достатньо сильними на момент головного медозбору», — додав бджоляр.

Читайте також: На Закарпатті загинуло 8 мільйонів бджіл

Проте, за його словами, пасічники знову змушені були підгодовувати бджіл.

«Весна поточного року виявилась ненабагато кращою, ніж торік: холодний квітень та прохолодний травень із частими дощами. В таких умовах бджолині сім'ї розвиваються повільно, а пасічники знову були вимушені підгодовувати бджіл», — розповів Валерій Курейко.

Крім того, у цьому році напередодні сезону не вистачало бджолопакетів.

«З одного боку, багато бджіл не пережили зимівлю — у деяких регіонах 40-50%. Одночасно,  підвищився попит на бджолопакети з боку бджолярів, що планують розширити пасіку. Все це призвело до справжнього дефіциту бджолопакетів цієї весни. Вже до середини травня більшість бджолопакетів для самовивозу   було продано, а ціна  пакета на ярмарку виросла до 1800 грн», — зазначив експерт.

Але, попри несприятливу весну, у минулому 2020 р. Україна експортувала рекордний обсяг меду — понад 81 тис. т. А загальний обсяг виробництва меду,  на думку експерта, склав понад 150 тис. т.

Виконано за допомогою Disqus