Фахівець розповів про важливість контролю термінів договорів оренди землі

22 липня 2021 113 0
Фахівець розповів про важливість контролю термінів договорів оренди землі

Через відсутність контролю термінів договорів оренди і моніторингу земель конкурентів аграрії наражаються на небезпеку залишитись без врожаю, а отже, без очікуваного прибутку. Облік земельного банку починається з розуміння його кордонів і розташування на основній карті користувачів земельних ділянок. Про це розповів керівник компанії Feodal.Online Андрій Дем’янович в матеріалі «Війна за оренду паїв: Карта термінів договорів допоможе вижити» на Кurkul.com.

За його словами, другий крок — оперативне отримання інформації по кожній ділянці, загальної аналітики і візуалізації термінів договорів оренди.

«Весь цей функціонал доступний товаровиробникам у системі Feodal.Land», — розповів спеціаліст.

Сервіс Feodal.Land містить дані з ДЗК і ДРРПНМ, аби будь-який товаровиробник отримав можливість оперативно отримувати інформацію про зембанк у межах своїх масивів.

Візуалізація земельного банку і позначення всіх агровиробників дає можливість володіти ситуацією, хто і де обробляє землю в межах колишніх сільських рад, і коли у того чи іншого товаровиробника спливають договори оренди.

Так, на карті червоним кольором забарвлені ділянки, термін дії договорів оренди яких спливає в найближчі два роки (або вже закінчилися). Жовтим кольором виділені землі з терміном оренди 2,5 роки. Зеленим — понад 5 років. Сірим — земельні ділянки без договорів.

«Найбільш проблемними зонами земельного банку є земельні ділянки, забарвлені червоним та сірим кольорами. Такі прогалини необхідно бачити і намагатись або укласти договори, або поновити наявні. Це важливий аспект, адже зареєстровані договори оренди дозволяють обробляти землю більш ефективно, показувати її кредиторам, банкам, трейдерам, постачальникам ЗЗР і працювати «набіло», — акцентував Андрій Дем’янович.

Земельні ділянки, які не мають договорів оренди (позначені сірим кольором), можуть бути не зареєстровані з двох причин. Перша — через людей, які з певних міркувань не хочуть віддавати в оренду земельну ділянку. З ними треба домовитись. Друга — це майно мертвих громадян. У такому випадку варто встановлювати діалог з громадою, аби через схему управління спадщиною взяти цю земельну ділянку в оренду до моменту появи спадкоємця.

Щоб зрозуміти, з якою категорією орендодавців фермер має справу, в системі передбачено експорт реєстру, де можна отримати список земельних ділянок та власників. З ним необхідно прийти до старости округу, який відмічає живих і мертвих. Надалі товаровиробник буде мати можливість укласти договір про управління спадщиною та законно обробляти земельні ділянки мертвих громадян.

За будь-якою інформацією щодо системи або компанії звертайтесь за тел.: +38(093)145-32-46, Євгенія. 

Виконано за допомогою Disqus