3 лютого 2016, 12:02, Україна

Фермери не отримуватимуть вчасно і повністю відшкодування ПДВ при експорті — експерт

Прийняте парламентом рішення про розділення публічного реєстру заявок на відшкодування ПДВ при експорті на дві частини — це явна корупційна схема, сказав в інтерв’ю «Лівому берегу» заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

Перша частина — для великих експортерів з часткою експорту до 40% — згідно з чинним порядком;

Друга частина — для всіх інших (переважно дрібних експортерів) — єдиний публічний реєстр відшкодування ПДВ.

«Перше, чи зможе держава цю норму реалізувати, адже сьогодні заборгованість по поверненню ПДВ, за останніми заявами ДФС, складає близько 10 млрд грн. У бюджеті просто не передбачено достатньої для цього кількості коштів, а відповідна стаття витрат держбюджету була, навпаки, додатково скорочена на 6,6 млрд грн. Тому сумніви щодо повернення цілком вмотивовані», — зазначає експерт.

На його думку, друге, фактично це позбавляє середніх і малих фермерів, а також їх об'єднання — кооперативи, можливості вчасного отримання і у повному обсязі відшкодування ПДВ при експорті всієї своєї продукції, а не тільки зернових і технічних культур. Також це зберігає можливості для вимагання хабарів та проявів корупції при формуванні реєстрів.

«Словом, питань більше, ніж відповідей. Необхідно замість двох реєстрів відшкодування ПДВ створити єдиний відкритий реєстр з однаковою системою хронологічного відшкодування податку на додану вартість. Усі матимуть однакові права відшкодування ПДВ у порядку черги», — додав Олександр Бакуменко.