В окремих областях України зберігаються низькі показники вологості ґрунту

7 грудня 2021 202 0
В окремих областях України зберігаються низькі показники вологості ґрунту

Цьогорічний листопад виявився посушливим, туманним та зі шквальним вітром. Про це розповіли аналітики сервісу Метео Фарм.

За температурними показниками місяць був прохолоднішим на +1…+3°C за аналогічний період 2019 р., але мав значну схожість з даними 2020 р. Середня температура даного періоду перевищила багаторічні кліматичні норми на +1…+3°C. Температурний режим листопада був досить контрастним, адже перша декада виявилась найтеплішою, друга — прохолодною та морозною, а температури протягом третьої декади перевищили показники другої декади, але не досягли значень першої декади.

Середньомісячна температура повітря в північних, західних, східних та центральних областях перебувала у межах +4…+5°C, за виключенням Закарпатської області тут температура склала +6°C. На Півдні найтепліше, середньомісячна температура тут досягла відмітки +6…+7°C. Максимально температура підіймалась до +24…+25°C в Одеській, Закарпатській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях. Високі температури до +23°C фіксувалися в Миколаївській, Херсонській та Вінницькій областях.

Максимальні температури відмічалися в першій декаді 4 та 5 листопада. Мінімально температури опускалися до -13…-14°C в Житомирській та Вінницькій областях, до -10…-11°C в Київській, Сумській, Чернігівській, Луганській, Харківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Дніпровській та Полтавській областях.

Упродовж місяця випала несуттєва кількість опадів. Переважна більшість опадів випала протягом першої та третьої декади. Лише в Закарпатській та Донецькій областях було досягнуто багаторічної кліматичної норми, тут випала найбільша кількість опадів.

Дощі та мокрий сніг краще проявили себе в Сумській, Чернігівській, Луганській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Дніпровській, Кіровоградській та Полтавській областях. В той час як Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області залишилися майже без опадів. Даний період за кількістю опадів мав схожість з 2019-2020 рр.

Середньомісячна температура ґрунту в північних та східних областях коливалась від +4 до +5°C, на Заході +5°C. В центральній частині +5…+6°C, в південних областях середньомісячна температура ґрунту склала +6…+7°C. Мінімально температура ґрунту знижувалася до -9…-10°C в Житомирській, Київській, Сумській, Луганській, Харківській, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях. На решті території мінімальні температури коливались від -2 до -8°C.

Показники вологості ґрунту не високі, вони не перевищили дані 2020 р., але мають значну схожість з показниками 2019 року. Найвищий рівень зволоження ґрунту 21% в Закарпатській області, також більш менш високі показники вологості 17%-18% в Сумській, Чернігівській, Донецькій та Миколаївській областях. Найнижчий рівень вологості ґрунту 11% досягнуто у Вінницькій області. Також занизькі показники 12%-14% в Тернопільській, Житомирській, Хмельницькій, Чернівецькій та Одеській областях. На решті території цей показник дорівнює 15%-16%.

Атмосферний тиск знаходився в межах 762-765 мм рт.ст.

Виконано за допомогою Disqus