У середніх фермерських господарств є три виходи — експерт

19 лютого 2016 93 0
Андрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)
latifundist.comАндрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

Погані новини для середніх господарств: їм подрібно або розширюватися, або виходити з ринку, або орієнтуватися на нішеві культури.

Про це повідомив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак в ході свого виступу на аграрній конференції «Мільйон з гектару», що відбувається сьогодні у Львові.

«Коли з’являється якийсь масовий ринок як, наприклад, швидко зростаючий світовий ринок зерна, це говорить про те, що маленькі господарства відмирають але, з іншого боку, з’являється багато можливостей для інших ніш. В світі споживачі завжди шукають якісь нові продукти харчування. З’явилася така категорія як «супер-продукти» — вихід продуктів, популярних тільки на певній території. Ще одна тенденція — механізація. З’являються перші роботи для збирання садової суниці, цитрусових. Людина, працюючи директором підприємства, може тепер без необхідності контролювати велику кількість працівників, займатися фермерством за сумісництвом», — розповів Андрій Ярмак.

Проте експерт заявив, що у фермерів є два шляхи: цих світових тенденцій у фермерстві можна або боятися, або ними користуватися.

Дарина Козоріз, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus