В Україні очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур — соняшнику та кукурудзи

30 березня 2022 253 0
В Україні очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур — соняшнику та кукурудзи
Kurkul.com

За інформацією Мінагрополітики, з огляду на ситуацію в країні, очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур, а саме соняшнику та кукурудзи. 

Натомість збільшиться площа посівів простіших у виробництві культур, але важливих з точки зору продовольчої безпеки, насамперед це посіви гороху, ячменю та вівса.

Водночас операційний партнер в компанії «Барва Інвест» Богдан Костецький рекомендаує фермерам збільшити посіви соняшнику та сої.

Згідно з даними, наразі посівна кампанія розпочата там де це можливо. Зокрема, на Львівщині посівна площа сільськогосподарських культур під урожай цього року збільшиться на 2%. Йдеться про збільшення площі під зернові та зернобобові культури, картоплю, овочі та однорічні трави. Загалом посівна площа становитиме майже 708 тисяч гектарів.

В Чернівецькій обл. площа сільськогосподарських культур під урожай у всіх категоріях господарств складає 310,1 тис. га, що на 2,1 тис. га більше, ніж минулого року. Як зазначають в управлінні агропромислового розвитку Чернівецької ОДА, у 2022 р. в структурі посівних площ зернові та зернобобові культури займуть орієнтовно 39%, технічні — 30%, картопля і овочі — майже 16% та понад 15% — кормові культури.

Читайте також: В Україні пропозиція кукурудзи та пшениці в рази перевищує попит

На Рівненщині вже посіяли 3,7 тис. га ярої пшениці. Це 50% від запланованих площ. Також сіють цукрові буряки, овес та горох. Завершують підживлювати посіви озимих культур.

На Вінниччині посіяно:

  • ярої пшениці — 2,1 тис. га (12,4 % до прогнозу);
  • ярого ячменю — 11,3 тис. га (15,2% до прогнозу);
  • вівса — 0,15 тис. га (12,5% до прогнозу);
  • гороху — 0,7 тис. га (13,2% до прогнозу).

Крім того, деякі підприємства Вінниччини вже розпочали посів цукрових буряків.

«Однак, через війну проблем в аграріїв багато. Зокрема, на Сумщині, Чернігівщині, Донеччині, Луганщині, Миколаївщині, подекуди на Київщині та Харківщині навіть ті земельні ділянки, до яких аграрії мають доступ, часто заміновані і люди просто бояться розпочинати на них роботу. В Херсонській області зафіксовано випадки цілеспрямованих ударів по складах, у місцях стоянки сільськогосподарської техніки, по інженерних базах для того, щоб зірвати посівну», — розповіли у Мінагрополітики.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus