Аграрії планують засіяти соняшником майже 27% посівних площ

31 березня 2022 371 0
Аграрії планують засіяти соняшником майже 27% посівних площ
Kurkul.com

Українські аграрії цього сезону планують засіяти соняшником 26,7% посівних площ. Про це йдеться у матеріалі «Олійні в умовах війни: посів, залишки, переробка, умови зберігання» на Latifundist.com.

Як зазначається у матеріалі, зараз, коли стартувала посівна ярих культур, українські аграрії орієнтуються на залишки зерна, які є у них на складах. У сезоні 2022 виникають питання не лише логістики та забезпеченості продукцією, а й подальшого зберігання. Окупанти в «гарячих» регіонах цілеспрямовано знищують елеватори та сільськогосподарську інфраструктуру. Попри можливі ризики, аграрії в Україні розпочинають посівну та зізнаються, що про зберігання та експорт зерна вони думатимуть потім, а зараз найголовніше — вчасно провести посівну.

«Ми проаналізували 3 млн га й опитали понад 3 тис. аграріїв щодо плану посівної. За результатами дослідження, українські аграрії цього сезону планують засіяти соняшником 26,7% посівних площ», — йдеться у матеріалі.

Читати за темою: В Україні очікується зменшення площ посівів високомаржинальних культур — соняшнику та кукурудзи

На початок березня аграрії мали не зовсім оптимістичні сценарії щодо забезпечення МТР під посів соняшнику. За даними власного дослідження Latifundist.com лише 43% сільгоспвиробників були забезпечені насінням, комплексними добривами — 40%, азотними — 38%, ЗЗР — 25%, паливом — 20%.

«Це підтверджується тим, що зараз дуже складно знайти насіння соняшнику. З іншого боку, через втрату частини посівних площ, де ведуться бойові дії, вдалося покрити потреби областей, де ситуація більш стабільна. За оцінками постачальників насіння, ЗЗР та добрив, середній бізнес на 60-70% забезпечений МТР для посіву соняшнику», — підсумовують аналітики Latifundist.com.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus