На Чернігівщині окупанти розграбували селекційне підприємство

3 червня 2022 164 0
Геннадій Гайструк, завідувач лабораторії біотехнологій підприємства «Чернігівеліткартопля»
Геннадій Гайструк, завідувач лабораторії біотехнологій підприємства «Чернігівеліткартопля»

Із підприємства «Чернігівеліткартопля» окупанти вивезли 30 тонн картоплі, ще 400 тонн зробили непридатними до посадки, зламали сейф та винесли оргтехніку. Про це пише gorod.cn.

Як зазначається, у біолабораторії підприємства «Чернігівеліткартопля» в Седневі займаються оздоровленням сортів. Завдяки цьому науковці отримують якісне насіння без вірусів та грибків. Паростки містяться у пробірках. До війни їх було 15 тисяч.

«Навіть у період окупації лаборанти приходили на свій страх і ризик і проводили живцювання. І завдяки їм, що вони працювали, ми зберегли весь наш матеріал, який був розмножений і висаджений», — розповів завідувач лабораторії біотехнологій Геннадій Гайструк.

За його словами, частину селекційної картоплі, вирощеної минулого року, окупанти забрали, бо майже місяць жили в сховищі, де вона зберігалася.

«У нас є два склади — один у Седневі, один — у селі Новому. І от завдяки цьому весь матеріал наших сортів збережений, тому що частина тут сортів була, частина там, і сорти були однакові», — пояснив науковець.

Читайте також: На Харківщині окупанти знищили господарство польського селекціонера

Загалом росіяни вивезли до 30 тонн картоплі, а 400 тонн сортів високих репродукцій перемішали, і тепер ці бульби не можна використовувати на насіння, їх здадуть на крохмаль. Матиме підприємство збитки й через відсутність збуту, бо продали лише десять відсотків насіння — основні покупці насіння з Півдня України. Кілограм насіння коштував 15 грн, на крохмальний завод здають удесятеро дешевше.

«Було підготовлено майже півтори тисячі тонн насіннєвого якісного матеріалу для реалізації. І ви самі розумієте, що в той період, коли була окупація, «Нова пошта» не працювала, і ми не мали змоги відправляти насіння людям. Вона піде на переробку, на крохмаль», — зазначив Геннадій Гайструк.

За словами науковця, нині підприємство вже працює у звичному режимі.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus